UPS test 'vriendelijke' elektrische trucks in grootsteden

Koerierdienst UPS en het Britse technologiebedrijf Arrival gaan vanaf eind dit jaar 35 elektrische trucks in Parijs en Londen testen. De superlichte voertuigen hebben een rijbereik van maar liefst 240 km.

Arrival is een buitenbeentje in de sector van de elektrische voertuigen. De Britten ontwikkelden de meeste componenten en de software zelf. Ze werken ook met autoconstructeurs samen om hun concepten verder uit te werken.

UPS en Arrival werken al sinds 2016 samen aan de ontwikkeling van elektrische bestelwagens. Zij hebben al enkele prototypes ontwikkeld, onder meer gebaseerd op de ervaring van de koerier met diens bestaande vloot in de Verenigde Staten en Europa. Die bestaat uit een driehonderd elektrische bestelwagens en zevenhonderd hybrides.

Opvallende verschijning

De nieuwe bestelwagens vallen op door hun aparte uiterlijk. Extra grote ramen geven de chauffeur een zo breed mogelijk zicht op het verkeer. De huidige, erg hoekige eigen bestelwagens van UPS ogen mogelijk niet het mooist. De nieuwe trucks zijn afgerond en lijken een vriendelijkere uitstraling te hebben.

Rijbereik

Het rijbereik van de Arrivals is groot: zo'n 240 km. Dat is ongeveer een derde meer dan bestelwagens en trucks die vandaag op de markt zijn. Dat grote bereik halen ze onder meer door hun gewicht, dankzij het gebruik van nieuwe composietmaterialen. Het precieze gewicht wordt evenwel niet vermeld. Volgens Arrival zijn de operationele kosten 50% lager dan die van conventionele elektrische bestelwagens.

De UPS-bestelwagens zijn uitgerust met een 'advanced driver assistance system' (ADAS), dat de veiligheid van de chauffeur verhoogt en zijn vermoeidheid verlaagt.

UPS bestelde alvast 35 voertuigen bij Arrival om die in Parijs en Londen uit te testen. De eerste exemplaren worden eind dit jaar geleverd.

Philippe Van Dooren