Uitbreiding ‘eco’ laad- en tankpunten voor binnenvaart en wegvervoer

Vlaanderen, het Brussels Gewest en Nederland krijgen de komende twee jaar meer dan 1.000 extra milieuvriendelijke laad- en tankpunten voor de binnenvaart en het wegvervoer met Europese steun. Zo krijgt de Antwerpse haven extra walstroominstallaties.

In totaal gaat het om 21 projecten die werden ingediend in het kader van het Europese project Benefic, een onderdeel van de Connecting Europe Facility (CEF). De 21 projecten krijgen samen ruim 5,3 miljoen euro Europese steun. Vlaanderen, het Brussels Gewest en Nederland mikken hiermee op een definitieve doorbraak van milieuvriendelijke transporttechnologieën. Bovendien willen ze de drempel voor grensoverschrijdende verplaatsingen wegnemen.

Havenbedrijf Antwerpen

Tussen februari en mei van dit jaar konden zowel publieke als private partijen een project indienen. Van de 24 ingediende projecten werden er uiteindelijk 21 geselecteerd. Zij komen in aanmerking voor Europese steun. Het Vlaams departement Omgeving coördineert het project. Een van de projecten werd ingediend door het Havenbedrijf Antwerpen. Het gaat om de installatie van drie walstroominstallaties voor de binnenvaart.

De overige projecten hebben betrekking op de installatie van laders, snelladers en ultrasnelladers voor elektrische voertuigen en tankstations voor cng en l-cng (combinatie van lng en cng). Voor Vlaanderen alleen al gaat het om meer dan 600 laad- en tankpunten waarvan 454 gewone laadpunten, 69 snelladers, 10 ultrasnelladers, twee cng-stations, een l-cngstation, een zeventigtal laadstations specifiek voor elektrische taxi’s en bussen en de drie reeds genoemde walstroominstallaties.

Volgens Vlaams minister voor Energie Bart Tommelein komen deze projecten bovenop het publieke laadpalenplan met 5.000 laadpunten, dat in Vlaanderen wordt uitgerold tegen 2020.

Koen Heinen