Truckers zijn pleisterplaats in haven Gent kwijt

Vandaag is het Restop-restaurant bij Tankterminal Gent voor de laatste maal open. Truckers die in de haven van Gent op zoek zijn naar een maaltijd of rustpunt, verliezen een vertrouwd ankerpunt.

Het Lokerse Tankterminal opende in 1998 een tweede vestiging in de Gentse haven, aan de hoek van Kennedylaan en Skaldenstraat. Het bedrijf bouwde er een platform uit voor de industriële reiniging van tankwagens.

Truckchauffeurs, mensen uit de omliggende bedrijven en bezoekers konden er jarenlang ook terecht in een restaurant, dat ook vergaderruimtes bood. Dat zal vanaf morgen niet meer het geval zijn. “Het restaurant was niet meer rendabel en onze corebusiness ligt in de reiniging van tankwagens. We hebben moeten beslissen om de zaak te sluiten”, zegt een verantwoordelijke. De sanitaire voorzieningen (douches en toiletten) voor chauffeurs blijven in gebruik.

Wat er met de Restop gaat gebeuren, staat nog niet vast. Mogelijk vindt Tankterminal een nieuwe uitbater, maar concrete plannen zijn er nog niet. Drie van de acht personeelsleden gaan over naar de vestiging in Lokeren, waar ook een restaurant aan verbonden is.

De sluiting is niet ingegeven door plannen om de tankcleaning uit te breiden. Tankterminal werkt aan die kant met een tiental mensen in een tweeploegensysteem. Dagelijks laten 80 à 130 vrachtwagens hun tanks reinigen. Tankterminal beschikt in Gent over zes waslijnen voor ‘food’ en twee voor ‘chemicals’.