Transport van en naar Italië mag, maar uitstappen niet

Het vervoer van goederen van en naar Italië is nog steeds mogelijk. Vrachtwagens mogen het land binnenrijden en verlaten omdat de Italiaanse regering het vervoer van goederen als essentieel beschouwt. Wel gelden een aantal strikte beperkingen.

Volgens een bericht van Febetra aan haar leden kunnen transporteurs die goederen vervoeren tussen België en Italië dit nog steeds blijven doen.

De beperkingen die de Italiaanse regering invoerde, onder meer op het vlak van verplaatsingen, zijn niet van toepassing op het goederenvervoer met bestemming (import) of met herkomst (export) Italië. “Grensoverschrijdend goederenvervoer blijft dus mogelijk. Wel moet de reden voor de verplaatsing worden aangetoond, bijvoorbeeld aan de hand van de CMR-vrachtbrief”, stelt Astrid van Beveren, adviseur bij Voka Mechelen-Kempen.

Volgens Febetra moeten ook een aantal preventieve voorzorgsmaatregelen toegepast worden:

  • De chauffeurs mogen in principe niet uit de voertuigen stappen (verplaatsingen zijn beperkt tot de strikte levering of inzameling van goederen); ze dienen beschermende en preventieve medische hulpmiddelen te hebben, zoals wegwerpmaskers en handschoenen;
  • Als het laden/lossen van het voertuig vereist is, moet de veiligheidsafstand (1 meter) bewaard worden en moet de transportdocumentatie elektronisch verzonden worden;
  • Idealiter heeft de chauffeur een document van het Italiaanse bedrijf dat verklaart dat de goederen dienen geleverd voor de goede verderzetting van zijn productieproces;
  • Men dient ook een verklaring op eer op te stellen die op waarheid zal gecontroleerd worden. Indien de verklaring niet waarheidsgetrouw is, kunnen penale straffen volgen.

Hoewel het vervoer van goederen van en naar Italië toegelaten is, is het onduidelijk of sommige vervoerders vrijwillig hun transporten beperken en of chauffeurs al dan niet weigeren om naar Italië te rijden.

Philippe Van Dooren