Transport Joosen zoekt terrein in Antwerpse haven voor nieuwe hub

Transport Joosen zoekt nieuwe terreinen in de haven van Antwerpen om uit te breiden. “Er zijn gesprekken, maar nog niets is concreet”, zegt Kurt Joosen. Hij heeft zopas dertig nieuwe trekkers in ontvangst genomen.

Transport Joosen beschikt over in totaal 82.000 m² terreinen aan de Ordamstraat, op de rechteroever van de Antwerpse haven. Op die site zijn er kantoren, een overslaghub van 35.000 m² voor lege en volle containers, 20.000 m² parking (ook voor derden), 4.000 m² voor buitenlogistiek en een klein crossdockgebouw van 1.500 m².

“Onze installaties barsten uit hun voegen. We zouden graag een nieuwe hub creëren op een terrein van 80.000 à 120.000 m². Wij bestuderen twee opties. Ofwel centraliseren we alle activiteiten op één site – wat onze voorkeur heeft – ofwel hevelen we de operationele activiteiten naar een nieuwe site over, en behouden we de garage en de parking op de huidige. Er zijn gesprekken bezig maar er zit nog niets concreets in de pijplijn. Wij hopen in de loop van dit jaar de knoop door te hakken”, zegt Joosen.

Hij wil op die manier het bedrijf ‘futureproof’ maken en de verwachte groei van de activiteiten kunnen bolwerken. Ook in dat kader nam hij onlangs dertig nieuwe trekkers – vijftien Volvo FH en vijftien DAF XF – in gebruik. “Twintig daarvan dienen om de vloot uit te breiden, de andere tien zijn een vervangingsinvestering”, voegt hij toe.

Niet-Belgen aangeworven

“Ondanks het chauffeurstekort is de instroom van nieuwe chauffeurs voor ons niet echt een probleem. Enerzijds bieden we aantrekkelijk werk – met een keuze tussen nachtwerk, dagwerk en vroege/late uren – en anderzijds werven we ook niet-Belgen aan. Zij vertegenwoordigen ongeveer 60% van ons rijdend personeel”, zegt Kurt Joosen.

“Wij hebben veel gewerkt op hr-gebied om dat mogelijk te maken. Zo leven de meeste buitenlandse chauffeurs die bij ons in dienst zijn, met hun familie in Antwerpen. Zij bouwen hier een nieuw leven op. En zij hebben wel allemaal een Belgisch arbeidscontract. Van detachering is er dus helemaal geen sprake”, klinkt het verder.

Positieve flow

“De vlootuitbreiding past in de positieve flow die ons bedrijf kent. Wie de chauffeurs heeft, kan capaciteit op de markt brengen en zijn klanten beter bedienen. Met de nieuwe trucks willen we in eerste instantie onze bestaande klanten meer capaciteit aanbieden”, voegt Joosen toe.

Transport Joosen heeft 150 eigen trekkers, waarvan zo’n 85 in de Antwerpse haven worden ingezet. Dagelijks worden zo'n 100 onderaannemers ingepland, voor zowel lokale, nationale als internationale ritten.

Philippe Van Dooren