TLV: “Registratieplicht truckers erger dan tijdens lockdown”

Ook truckers die langer dan 48 uur in het buitenland verblijven, moeten zich vanaf 1 augustus registreren via een digitaal formulier. Lode Verkinderen, directeur van Transportfederatie TLV: “Dit is erger dan tijdens de lockdown.”

Al wie langer dan 48 uur buiten België verblijft, moet zich registreren. Een coronamaatregel van vorige week. De registratieplicht geldt ook voor truckers. Dat bevestigen zowel Lode Verkinderen van Transport & Logistiek Vlaanderen als Isabelle De Maegt van Febetra.

Onduidelijk

“Na lezing van de tekst is het nog onduidelijk hoe het formulier moet ingevuld worden en door wie. Een werkgever van een vrachtwagenbestuurder kan onmogelijk weten in welke wegrestaurants of op welke plaatsen die gestopt is. De verplichting geldt bovendien niet alleen voor Belgische chauffeurs maar ook voor buitenlandse truckers die meer dan 48 uur in België verblijven. De conclusie is dat België de sector nu maatregelen oplegt die erger zijn dan tijdens de lockdown. De logica hiervan ontgaat ons. Wij moeten al voldoende administratieve formaliteiten verrichten. Men staat er niet bij stil dat het om honderdduizenden verplaatsingen per dag gaat”, zegt Verkinderen.

Formulier

Momenteel geldt al een registratieplicht voor wie langer dan 48 uur buiten de Schengenzone verblijft of wie in een rode zone binnen de Schengenzone is geweest. “Vanaf  augustus geldt de verplichting voor al wie langer dan 48 uur buiten België verblijft. Het formulier bestaat voorlopig uitsluitend in het Engels en als pdf. Vanaf 1 augustus zou er een digitaal formulier beschikbaar zijn, maar momenteel is het er nog niet”, zegt Isabelle De Maegt.

“Men gaat ervan uit dat alle truckers over een smartphone of een printer beschikken, maar dat is niet het geval. Wij zullen de komende dagen onze bezorgdheden aan de bevoegde instanties bekendmaken”, zegt Verkinderen.

Volgens sommige media zou er nog overleg gepland zijn met de sectorfederaties, maar Verkinderen zegt nog geen uitnodiging ontvangen te hebben.

Koen Heinen