Tankopslagbedrijf ADPO countert wegenwerken met shift naar binnenvaart

ADPO gaat voor zijn intrahavenverkeer van box- en isotankcontainers in de haven van Antwerpen beroep doen op de binnenvaart in plaats van wegvervoer. Het investeert daarvoor in een kaaiversteviging en een reachstacker.

ADPO is een van de zestien projecten die door Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts werd geselecteerd voor subsidiëring omdat ze bijdragen aan het van de weg halen van goederenstromen.

Filip De Dijcker van ADPO verwijst naar de mobiliteitsproblematiek als aanleiding voor de modal shift. “Wij zijn een logistieke dienstverlener actief in tankopslag. Daarnaast hebben we ook een dochterbedrijf met een transportvloot van een vijftal trucks. Voor het intra-havenverkeer van box- en iso-tankcontainers zijn we onze chauffeurs telkens voor 3 tot 4 uur kwijt. Het gaat om loten van 30 tot 40 containers. Daarom zijn we naar de binnenvaart gaan kijken”, zegt hij.

Geografisch voordeel

ADPO beschikt in de haven over een eigen kade. “Geografisch zijn we gunstig gelegen. We beschikken over een eigen kade die we moeten verstevigen. Daarnaast investeren we in een stacker-containerkraan om de containers vanop de kaai in de lichter te plaatsen”, zegt De Dijcker.

Proactief

Het tankopslagbedrijf speelt met de keuze voor de binnenvaart ook proactief in op de komende wegenwerken. “We anticiperen hiermee op de Oosterweelwerken en de werken aan het ‘Hollands complex’ dat naar het Deurganckdok leidt. Per lichter brengen we de containers naar de zeeterminals. Bovendien confronteren onze eigen klanten ons met de vraag om containers per barge aan te leveren. Duitse transporteurs willen niet meer naar Antwerpen komen”, legt De Dijcker uit.

Subsidie

De 200.000 euro subsidie die ADPO van de Vlaamse overheid ontvangt, zijn bedoeld voor de extra handling die nodig is om de containers van de tankterminal naar de kade te brengen. “Het gaat om de intralogistieke kost”, besluit De Dijcker.

De civiele werken aan de kade moeten tegen 1 juli afgerond zijn.

Koen Heinen