Swissterminal verhuist terminal Zürich mede door Antwerpse trafiek

Door de grotere vraag en de uitbreiding van de Swisstrain met een verbinding naar Antwerpen, wisselt spooroperator Swissterminal zijn locatie in Rekingen voor een grotere terminal in Niederglatt bij Zürich. De verhuis gaat in op 1 november.

Swissterminal startte op 10 juli met een gecombineerde spoor/bargeverbinding tussen Zwitserland en de haven van Antwerpen via een hub in Neuss. Daar wordt de lading overgeladen op het binnenschip richting Antwerpen. Het ging om een uitbreiding van de bestaande verbinding tussen zijn terminals in Frenkendorf/Basel en Rekingen en de haven van Rotterdam. Vanuit Frenkendorf vertrekken momenteel wekelijks drie treinen naar Neuss en vanuit Rekingen twee.

De operator speelt met de verhuis in op de grotere vraag vanuit de regio Zürich, die geplaagd wordt door wegencongestie. Ook de nieuwe spoorverbinding naar Antwerpen speelde een rol. De terminal in Niederglatt heeft een oppervlakte van 34.000 m² en een opslagcapaciteit voor 4.000 teu. Dat is een capaciteitsverhoging met 320% in vergelijking met de terminal in Rekingen. Hij beschikt over twaalf reeferaansluitingen en is uitgerust met een reachstacker met een hefvermogen tot 35 ton. Het huurcontract voor de terminal in Rekingen liep sowieso af.

Tegelijk met de verhuis start Swissterminal met een feederverbinding tussen Niederglatt en Frenkendorf op basis van drie treinen per week.

Koen Heinen