Swissterminal start nieuwe spoor-/bargeverbinding naar Antwerpen

De Zwitserse terminaloperator Swissterminal start vanaf maandag 10 juli met een gecombineerde spoor- en bargeverbinding tussen Zwitserland en de haven van Antwerpen. Er zijn twee bargevertrekken per week vanuit Antwerpen naar de hub in Neuss.

De terminaloperator lanceerde vorig jaar in oktober zijn product ‘Swisstrain’, een gecombineerde spoor-/bargeverbinding voor containervervoer tussen zijn terminals in Frenkendorf en Rekingen enerzijds en de haven van Rotterdam anderzijds, via de hub Duisburg. Deze verbinding wordt vanaf maandag uitgebreid met een verbinding van en naar de haven van Antwerpen.

Neuss

Swissterminal maakt van die gelegenheid gebruik om de hub in Duisburg in te ruilen voor Neuss. Vanuit Frenkendorf vertrekken wekelijks drie treinen naar Neuss en vanuit Rekingen twee. In Neuss wordt de lading voor Antwerpen overgeladen op een binnenschip, zo bevestigt een woordvoerster van de onderneming. Vanuit Neuss zijn er wekelijks twee bargeverbindingen van en naar Antwerpen. In de haven loopt men de terminals 730, 869, 913, 1700 en 1742 aan. Vanuit Antwerpen is er vertrek op zondag en woensdag.

Voor de verbinding naar Rotterdam worden de terminals op de Maasvlakte ofwel volledig via spoor of in een combinatie spoor/barge aangelopen. De overige terminals, Uniport, Waalhaven, Botlek en RST worden zoals in Antwerpen vanuit Neuss per binnenschip bediend.

Voor de spoortractie werkt Swissterminal samen met de Zwitserse spooroperator BLS Cargo. De terminaloperator treedt zelf op als exportagent en heeft het Nederlandse Optimodal aangetrokken als importagent. Optimodal heeft kantoren in Rotterdam en Neuss en staat ook in voor de organisatie van het bargevervoer.

Roman Mayer, voorzitter van Swissterminal, zegt met de nieuwe verbinding in te spelen op de toenemende vraag vanuit de markt. “Door Antwerpen toe te voegen aan het aanbod, Neuss als hub te kiezen en Optimodal als importagent, versterken we onze positie als dienstverlener van geïntegreerde en onafhankelijke transport- en terminaldiensten”, zegt hij.

Swissterminal

Het familiebedrijf Swissterminal is gespecialiseerd in de afhandeling van zowel barges, spoor- als wegvervoer op vier terminals in Zwitserland. Basel en Birsfelden zijn twee trimodale terminals. Frenkendorf en Rekingen zijn bimodaal weg/spoor. Frenkendorf ligt op de Europese noord-zuidcorridor. Rekingen is gelegen nabij Zurich.

Naast de terminalactiviteiten is Swissterminal actief in de aan- en verkoop, de opslag, onderhoud en herstelling van containers.

Koen Heinen