Shuttlewise gebruikt Dourges als springplank naar heel Frankrijk

Shuttlewise BV steekt volgend jaar van wal met een dagelijkse dienst voor het spoorvervoer van containers tussen Rotterdam en het Noord-Franse Dourges. Voor de tractie is de Belgische operator B Logistics in de running.

De start van de nieuwe spoorverbinding staat gepland voor het eerste kwartaal van volgend jaar, vertelde Martijn Elbers, general manager van Shuttlewise, op de Riverdating-conferentie in Rijsel. Het Nederlandse spoorbedrijf wil vijfmaal per week met containers pendelen tussen het Rail Service Center Rotterdam en het logistiek platform Delta 3 in Dourges (foto).

Samenwerking met Novatrans

Voor het gros van de trafiek zal Dourges slechts een tussenstation zijn. Shuttlewise gaat een samenwerking aan met Novatrans voor de doorvoer van containers op de dagelijkse diensten die de Franse gecombineerd vervoerder van daar uit verzorgt naar bestemmingen als Lyon, Bordeaux, Perpignan, Miramas, Toulouse en Mouguère.

“Er beweegt heel wat lading over de weg tussen Rotterdam en Frankrijk. We waren al enkele jaren aan het kijken naar een mogelijke verbinding op die relatie. Er waren echter geen optimale spoorpaden beschikbaar en op bestemmingen als Perpignan hebben we ook niet de volumes om een dagelijkse frequentie aan te houden”, zegt Elbers.

Snelle transit

De trein zal 650 meter lang zijn en een capaciteit van 80 teu hebben. Wie de tractie zal uitvoeren, staat nog niet vast. Shuttlewise onderhandelt daarover nog met DB Nederland, Captrain en B Logistics, gaf de general manager nog aan. De trein zal Rotterdam van maandag tot vrijdag om 23 uur verlaten om de volgende dag om 12 uur in Dourges toe te komen. “De treinen van Novatrans vertrekken pas in de namiddag. Een container die maandagavond in Rotterdam vertrekt, kan zo woensdag al in Perpignan staan”, verzekert Martijn Elbers.

Om een snelle rotatie van de treinen te waarborgen, zal Shuttlewise twee sets wagons gebruiken. Zo moet in Dourges of Rotterdam niet gewacht worden tot de ene trein gelost en opnieuw geladen is. Net als voor zijn dienst tussen Gent en het Italiaanse Mortara bijvoorbeeld werkt Shuttlewise ook op Dourges met een aantal vaste partnerklanten die borg staan voor een basistrafiek.