Sensoren in fietspad moeten dodehoekongevallen voorkomen

In de Oost-Vlaamse gemeente Nazareth wordt een bijkomend middel uitgetest om dodehoekongevallen te voorkomen. Sensoren in het wegdek waarschuwen vrachtwagenchauffeurs voor naderende fietsers.

Dat gebeurt dankzij het fietsdetectiesysteem iCycleSafe. Een sensor registreert fietsers wanneer ze over het fietspad rijden en doet verderop een verkeersbord oplichten dat de truckchauffeurs waarschuwt voor fietsers in de dode hoek van hun vrachtwagen. Het gaat naar verluidt om een Europese primeur.

En-énverhaal

“Het gaat niet om een technische aanpassing aan het voertuig, maar aan de weg zelf. De aanpak van dodehoekongevallen is altijd een én-énverhaal”, onderstreept Lieven Beyl, projectmanager bij het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV). Voor het project werkt het BIVV samen met de gemeente, het Gentse bedrijf Skymotion Solutions en aannemingsfirma Denys.

Ondanks rijcursussen, sensibiliseringscampagnes, spiegels en camera’s gebeuren in België jaarlijks nog meer dan vijftig dodehoekongevallen tussen vrachtwagens en fietsers. Daarbij vallen elk jaar tien doden. Als de test een positieve evaluatie krijgt door het BIVV wil Skymotion Solutions het iCycleSafe-systeem over het hele land verspreiden.

Voor een filmpje dat toont hoe het systeem werkt, klik hier.