Rechtbank legt transporteur Belgisch loon op voor Bulgaarse chauffeurs

De Hasseltse arbeidsrechtbank heeft beslist dat RMT uit Olen zeven Bulgaarse chauffeurs in totaal 236.000 euro moet betalen. Het transportbedrijf is in augustus verkocht. Volgens de nieuwe eigenaar gaan de vorige zaakvoerders in beroep.

In juni 2015 diende BTB-ABVV klacht in tegen de firma RMT in Tessenderlo in naam van zeven Bulgaarse chauffeurs. Volgens de transportbond werden ze via de Bulgaarse dochterfirma Rematra in België tewerkgesteld, maar niet aan Belgische loon- en arbeidsvoorwaarden. “Nu, bijna 3,5 jaar later, deed de arbeidsrechtbank van Hasselt uitspraak in haar vonnis van 11 oktober 2018. BTB wordt volledig in het gelijk gesteld. De Bulgaarse chauffeurs hebben recht op het verschil met het Belgische loon. De totale eis bedraagt 236.000 euro, plus intresten en kosten. Hiermee wordt een belangrijk precedent geschapen in de strijd tegen sociale dumping”, zegt BTB-voorzitter Frank Moreels.

Effectieve werkgever

“Voor hun respectievelijke periodes van tewerkstelling bij RMT eisen we het verschil tussen het Bulgaarse en Belgische loon. De Bulgaren kregen namelijk maar een loon van 414 Bulgaarse lev, zijnde 211 euro per maand. Volgens BTB was Rematra in Bulgarije niet meer dan een constructie om aan Belgische loon- en arbeidsvoorwaarden te ontsnappen. De chauffeurs reden niet in Bulgarije en kregen hun opdrachten vanuit Tessenderlo. Na een lang en hobbelig parcours is de uitspraak ondubbelzinnig: de arbeidsrechtbank oordeelt dat RMT de daadwerkelijke uitoefening van het gezag over de chauffeurs op zich nam en dus de effectieve werkgever was. Bijgevolg was het Belgische arbeidsrecht van toepassing op de arbeidsrelaties. De eis van BTB is dan ook gegrond”, voegt Moreels eraan toe.

“De zeven chauffeurs kregen in totaal maar liefst 236.000 euro te weinig. Voor een van hen eisten we 111.000 euro, voor een andere 97.000 euro. De vijf anderen werkten minder lang bij RMT, voor hen was de eis lager. Gezien RMT deze eisen niet betwistte, worden de opgevraagde bedragen nu automatisch toegekend, te verhogen met intresten en proceskosten”, zegt hij.

Nieuwe eigenaar

Inmiddels heeft RMT een nieuwe eigenaar, zo kon Flows vernemen. Eind mei werd de maatschappelijke zetel van Tessenderlo naar Olen overgeheveld en eind augustus verkochten Peter Reynders en Tanja Maes RMT aan Lodowicus Krist van de investeringsbedrijf White Capital. De vorige eigenaars konden we niet bereiken, maar de nieuwe wel. “Mevrouw Maes en mijnheer Reynders zijn inderdaad geen eigenaars meer. Maar ik heb begrepen dat zij in beroep gaan, omdat de zaak wal noch kant raakt”, zegt Krist.

Volgens hem wist hij bij de overname dat er een rechtszaak liep. “Maar ik heb er helemaal niets mee te maken”, voegt hij eraan toe. Op onze vraag of deze aankoop dan ook niet risicovol was, antwoordt hij dat White Capital dergelijke overnames niet schuwt. “RMT past binnen het concept van ons bedrijf dat nog transportbedrijven telt. Wij zijn vandaag het bedrijf aan het reorganiseren."

Philippe Van Dooren