Rhenus neemt Donau-filiaal van CFNR over

De Duitse Rhenus-groep neemt het filiaal van de Franse binnenvaartgroep CFNR op de Donau in Servië over. De Franse groep zegt niet gewapend te zijn om daar op langere termijn duurzaam te investeren.

“We konden als 'stand alone' verder gaan en de nodige investeringen doen, maar hebben de balans gemaakt en besloten om ons Servische filiaal CFND van de hand te doen”, zegt Patrice Haegy, directeur développement commercial bij CFNR. “Dit is een goede opportuniteit om de activiteiten die we er ontwikkeld hebben voort te zetten. We zaten op de goede weg”, aldus Haegy. In de Franse pers wijst hij echter ook op de moeilijke vaaromstandigheden op de Donau, die de rendabele exploitatie van de vloot bemoeilijkten.

CFND werd opgericht in 2010 en is gevestigd in Beograd. Het beschikt in Beocin over een binnenvaartterminal langs de Donau. Die private terminal is eigendom van de Franse cementgroep Lafarge. CFND behandelde op de terminal onder meer bulkgoederen in opdracht van Lafarge maar ook voor derden. De onderneming had er ook een vloot van drie duwboten en zes duwbakken van CFNR in gebruik evenals een motorschip. Die vloot wordt net als het personeel overgenomen door Rhenus. De Duitse groep zal ook van de terminal in Beocin gebruik maken.

De waterdiepte ter hoogte van de terminal bedraagt 2,5 meter. De terminal heeft een kaailengte van 110 meter en is uitgerust met modern behandelingsmaterieel. De open opslagruimte beslaat 29.000 m².

Rhenus

Rhenus zegt dat de regionale expertise en het gekwalificeerde personeel van CFND de bestaande activiteiten van de groep op de Donau vervolledigen. Het wil zijn aanbod in de Donau-regio verder uitbreiden en er nieuwe trimodale sites ontwikkelen. De site van Beocin past perfect in dat plaatje, aldus Rhenus.

De Duitse groep richtte in 2012, via de investeringsmaatschappij Mierka Beteiligungsgesellschaft (MBG), het in binnenvaart gespecialiseerde Rhenus Mierka Danube Shipping op. In 2013 verwierf Rhenus een meerderheidsbelang in MBG. Rhenus Mierka Danube Shipping baat de haven van Krems langs de Donau in Oostenrijk uit. Vorig jaar behandelde die een watergebonden volume van 640.000 ton. Alle modi samen werd er 1,5 miljoen ton overgeslagen.