Prognose: Nederlands goederenvervoer groeit, maar omzet onder druk

Volgens een prognose van ABN AMRO kunnen alle transportsectoren in Nederland dit jaar rekenen op groeiende volumes. De tarieven en daardoor ook de omzetten blijven onder druk. Dat is vooral zo in de binnenvaart.

Vorig jaar daalde de globale omzet van de transportsector in Nederland met 0,3% in vergelijking met 2015. Daartegenover stond een stijging van het vervoerde volume met 2,3%. Voor dit en volgend jaar verwacht de Nederlandse financiƫle groep ABN AMRO een groei van 1,5 % van de hele transportsector. Sommige sectoren doen het beter dan andere.

Het wegvervoer kan profiteren van de groeiende onlineverkoop en de groei van de bouwsector. Daardoor wordt zowel voor dit als volgend jaar een positieve ontwikkeling van de omzet en de volumes verwacht.

Spoor

Het spoorvervoer kon in de eerste helft van vorig jaar nog profiteren van laagwater in de binnenvaart, waardoor de vervoerde volumes hoger lagen. Voor dit jaar kan het spoor rekenen op de aantrekkende economische groei en de positieve ontwikkeling in zowel de bouwsector als de chemie. Op korte termijn kan het spoorvervoer hinder ondervinden van capaciteitstekort door de werken aan de Betuweroute. De oplevering was oorspronkelijk gepland voor 2022, maar dat lijkt niet meer realistisch.

Binnenvaart

De omzet in de binnenvaart in Nederland daalde vorig jaar met 5,9%, terwijl de volumes met 3,2% toenamen. Voor dit en volgend jaar wordt opnieuw een lichte volumegroei verwacht. Door de aanhoudende overcapaciteit blijven de tarieven onder druk.

Hetzelfde geldt voor shortseashipping. Doordat in dit segment nog weinig nieuwbouwschepen gebouwd worden, zal de capaciteitsgroei in de komende jaren wel beperkt blijven en zal de druk op de tarieven verminderen.

Koen Heinen