Prijs voor snelste groei in tewerkstelling gaat naar Eskatrans

Eskatrans uit Turnhout is vrijdag tijdens de Nacht van de kmo in de bloemen gezet. Het transportbedrijf kreeg de trofee voor de 'meest belovende groeier in tewerkstelling'. Het personeelsbestand verdubbelde op amper twee jaar tijd.

“De groei in tewerkstelling gebeurde bijna exclusief bij de chauffeurs. Er zijn er een twintigtal aangeworven”, zegt Steven Meeus, zaakvoerder van het containertransportbedrijf. Dat hij dit kon ondanks het chauffeurstekort, dankt hij aan de goede naam van het bedrijf. “Er is maar één methode om chauffeurs aan te trekken: tevreden chauffeurs hebben. Dan speelt de mond-aan-mondreclame", zegt hij.

Ook het feit dat het bedrijf de planning enkele maanden geleden aanpaste om de files te vermijden, speelde mee. “De chauffeurs kunnen nu veel vroeger vertrekken en dat is een meerwaarde voor hen. Hoe vroeger ze vertrekken, hoe vroeger ze thuis zijn. Voor chauffeurs van 30 of 40 jaar is dat een grote troef, want zij hebben dan een beter familiaal leven. Zij zien de kinderen vaker, kunnen met hen naar de sportclub, enzovoort”, zegt Meeus.

Bijkomend heeft het transportbedrijf enkele weken geleden nachtshuttles van en naar de Antwerpse haven ingevoerd. Ook het ’s nachts rijden kan op bijval rekenen.

Snelle groei

De zaak, die Steven Meeus en zijn partner Karin Smets in 2003 startten, kent een snelle groei. Het werd zelfs drie jaar achter elkaar – in 2014, 2015 en 2016 – een Trends Gazelle in de provincie Antwerpen. De afgelopen jaren versnelde die groei: Eskatrans beschikt vandaag over 42 trekkers en bijna 50 medewerkers. Beide cijfers verdubbelden op minder dan vier jaar tijd.

De Nacht van de kmo is een initiatief van de vzw kmo promoties, een organisatie die de activiteiten van de kmo’s beter bekend wil maken en het netwerken wil bevorderen. Tijdens het event worden verdienstelijke ondernemers gehuldigd. Dit jaar gebeurde dat in San Marco Village in Schelle, in aanwezigheid van 500 kmo-bedrijfsleiders.

Philippe Van Dooren