‘Planisfer’ van start met eerste trein en lancering verladersplatform

Met een eerste trein met staalplaat tussen de site van NLMK in Clabecq en het trimodale platform Garocentre is de regionale spooroperator voor Henegouwen ‘Planisfer’ officieel van start gegaan. Er komt ook een Planisfer verladersplatform.

De initiatiefnemer achter het project, de intercommunale IDEA, laat er duidelijk geen gras over groeien. Eind juni pas werd Xpedys via een projectoproep aangeduid als operator achter Planisfer en enkele maanden later is de eerste trein al een feit.  Die eerste trafiek is het gevolg van de studies die IDEA in de aanloop naar het project heeft gemaakt. NLMK Clabecq gaat in Garocentre een stock aanleggen van staalplaten ter bevoorrading van het verkoopnetwerk.

Taak

De intercommunale speelt met de spoordienst in op de vraag van de locale industrie om te kunnen beschikken over performante multimodale logistiekoplossingen inclusief het spoor, dat zijn aandeel in de regio de voorbije jaren fors zag teruglopen.

De taak van Planisfer zal bestaan uit de tractie van of naar de bedrijven, klein onderhoud van de spoorinfrastructuur, het verzamelen van de goederenstromen en synergieën met de operatoren van de grote lijnen. Daarnaast zal de spooroperator via de multimodale platformen in de regio ook aandacht moeten besteden aan complementariteit met de binnenvaart. Het gaat onder meer om de platformen van Ghlin (Deschieter) en Garocentre (La Louvière).

Lancering platform

Donderdag werd tijdens een lanceringsevent het hele opzet van Planisfer uit de doeken gedaan in aanwezigheid van een aantal ondernemers uit de regio. Alex Van Breedam van Tri-Vizor, dat als neutrale orchestrator van Planisfer optreedt, lanceerde er het Planisfer O&O Rail Platform, waarbij O&O staat voor 'orchestrate & operate'.

“Dit is in feite een community van verladers, waar zij hun behoeften kunnen kenbaar maken en services kunnen eisen. Die informatie wordt gebundeld zodat de operator ze kan omzetten in services. De sterkte van dit platform is dat wanneer de operator of de orchestrator slecht presteert, hij kan vervangen worden zonder dat heel het systeem instort. Op deze manier proberen we een doorbraak te krijgen in het spoorvervoer”, legt Van Breedam uit.

Eerste bijeenkomst

Via het platform zullen onder meer ‘matchende’ goederenstromen geanalyseerd worden. In december is een eerste bijeenkomst gepland van deze ‘verladers community’. Per bestemming en per sector zullen werkgroepen samengesteld worden.

Luc Genot, general manager van Planisfer, wees op het feit dat B Logistics als moederbedrijf van Xpedys, na een herstructurering en de intrede van de nieuwe financiële partner Argos Soditic, klaar is voor nieuwe uitdagingen. Hij riep de bedrijven op om goederenstromen te bundelen om zo de bestaande spoordiensten te optimaliseren en nieuwe verbindingen te creëren. Planisfer staat via het netwerk van Xpedys en B Logistics in verbinding met de rest van België en Europa.