Pendelen in Antwerpse haven met dubbeldekbussen voor ‘social distance’

De Pendelbus voor de haven maakt sinds vorige woensdag gebruik van twee dubbeldekbussen om zo een veilige afstand tussen de passagiers onderling en de chauffeur te garanderen. De gebruikelijke bus met 50 plaatsen kan nog slechts 13 mensen vervoeren.

De Pendelbus voor de haven van Antwerpen, die in 2009 door de Maatschappij Linkerscheldeoever (MLSO) werd opgestart en die sinds 2016 samen met het Havenbedrijf Antwerpen wordt beheerd, zet extra bussen in. Omwille van de veiligheidsmaatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus en de 'social distance' van 1,5 meter die daarvoor moet gerespecteerd worden, is het aantal passagiers per bus beperkt. “We rijden normaal met een bus voor vijftig passagiers, maar met de ‘social distance’ kan die nog slechts dertien passagiers vervoeren. Door de sluiting van de scholen kan onze partner Zwijndrecht Cars extra bussen en chauffeurs leveren. We zetten nu twee dubbeldekbussen en een gewone bus met vijftig plaatsen in. We werken sowieso met reservaties zodat we kunnen inschatten hoeveel capaciteit we nodig hebben”, zegt Bob Kussé, projectcoördinator van de Pendelbus Haven.

Extra kost

De kost voor de extra bussen neemt MLSO voor haar rekening. “Zo dragen we actief bij aan het operationeel houden van de haven van Antwerpen. Als mooi extraatje ondersteunen we er ook een lokaal bedrijf mee in een sector die het eveneens zwaar te verduren heeft”, zegt Boudewijn Vlegels, voorzitter van de raad van bestuur van MLSO.

Voorzorgsmaatregelen

Vorige week werden ook de nodige voorzorgsmaatregelen genomen voor de veiligheid van de pendelaars en de chauffeurs op de bus. “Die blijven onverminderd van kracht. De chauffeurs kijken er ook op toe of de ‘social distance’ gerespecteerd wordt”, benadrukt Kussé. De chauffeurs dragen mondmaskers en gebruiken ontsmettende handgel. Na elke rit wordt de passagiersruimte ontsmet met een desinfecterend middel. Instappen gebeurt alleen nog via de middendeuren om zo het contact met de chauffeur te beperken.

Koen Heinen