Parket gebruikte infiltrant in onderzoek tegen Jost Group

De rechter in kortgeding zal zich in de zaak Jost pas op 5 maart uitspreken. Het bedrijf verzet zich tegen de inbeslagname van 347 trucks door het parket. Tijdens een zitting onthulde het parket dat het een infiltrant in Slovakije gebruikte.

Volgens de advocaten van Jost Group voert het parket voor de burgerlijke rechtbank “een proces voor het penale proces” door de vrachtwagens in beslag te willen nemen. Dat zou het bedrijf doden, zeggen ze. Ter herinnering: de rechtbank van eerste aanleg verklaarde op 21 januari de voorgenomen inbeslagname illegaal, waardoor het parket in kortgeding in beroep ging.

Volgens hen gebeurt het onderzoek op “totalitaire” wijze. Eerder had Jost al het parket beschuldigd van heksenjacht, omdat het “de onderneming wil destabiliseren waardoor het ambt regelrecht ingaat tegen het vermoeden van onschuld”.

Jost Group heeft de aanklachten altijd krachtig weerlegd. Voor de zitting in kortgeding had het bedrijf aangegeven “bereid te zijn om met de autoriteiten samen te werken en te hopen zich – eindelijk – in een serene sfeer te kunnen verdedigen”. Maar die serene sfeer was tijdens de zitting vorige dinsdag dus ver te zoeken.

“Gigantische fraude”

Volgens het parket heeft Jost “een gigantische sociale fraude” opgezet en zijn tijdens het onderzoek aanwijzingen naar boven gekomen van criminele organisatie, witwaspraktijken en mensenhandel. De onderneming zou 55 miljoen euro illegale activa hebben gerealiseerd. Ook wordt een schade van 65 miljoen geraamd, waarvan 45 miljoen door chauffeurs te weinig te betalen en 20 miljoen door sociale bijdragen te ontlopen. Het parket zegt ook 947 slachtoffers van mensenhandel te hebben geïdentificeerd en dat fraude zich onverminderd voortzet.

Infiltrant

Tijdens de zitting lichtte het parket een tipje van de sluier over de onderzoeksmethode. Een politieman infiltreerde het bedrijf door zich in Slovakije te laten aanwerven door een postbusbedrijf. Men bood hem 550 à 650 euro per maand aan om in België te werken. De woordvoerder van het parket bevestigde dat er inderdaad een infiltrant is gebruikt, maar over de details van die methode wou hij niets kwijt.

Tijdens de zitting zei het parket wel dat er vastgesteld is dat de chauffeurs verplicht worden tot 18 uur per dag te werken. Ook moeten ze tot acht weken aan een stuk in slechte leefomstandigheden in hun truck leven. Zo kreeg de infiltrant op vier weken tijd maar recht op zes douches.

Ook werd in november 2018 een inval gedaan in een slaapplaats van Jost in Herstal, waaruit bleek dat de toestand verslechterd was tegenover een vorige vaststelling in mei 2018.

Geheim van het onderzoek

Via een communicatiebureau laat Jost Group Flows weten dat het zich niet wil uitspreken over de inzet van een infiltrant in het onderzoek. “Wij hebben geen commentaar over de methode. Dit heeft te maken met het geheim van het onderzoek”, zegt het bureau.

De rechter spreekt zich op 5 maart uit over de inbeslagname. Volgens het parket is die rechtmatig, maar volgens Jost is ze illegaal.

Philippe Van Dooren