Pakjesdienst via (trein)reizigers komt dit jaar nog naar Brussel

LivingPackets, het deelvervoersysteem van een Franse start-up dat beroep doet op (trein)reizigers om pakjes te vervoeren, breidt later dit jaar nog uit naar Brussel en enkele andere Europese steden. Momenteel werkt het al tussen Parijs en Londen.

Het deelvervoersysteem combineert de snelheid en het gemak van ‘crowdshipping’ met het koeriermodel en drop off en pick-uppunten. In tegenstelling tot crowdshipping dat enkel voor C2C-leveringen beschikbaar, is het ook toegankelijk voor bedrijven.

Reizigers pikken zendingen op of leveren ze af bij het begin of het eind van hun reis. Ze kunnen daarvoor terecht in geverifieerde en geaccrediteerde pick-up- en drop-offpunten nabij de belangrijkste reisterminals.

Tracking

LivingPackets gebruikt een verpakking waarmee de zendingen in realtime kunnen gevolgd worden, van bij het ophalen tot bij de aflevering via een speciale mobiele app. De duurzame verpakking kan tot 500 keer worden hergebruikt.

De reiziger die het pakket meeneemt, verdient tussen 8 en 12 euro per zending en kan zo een deel van zijn reiskosten terugverdienen. LivingPackets financiert zichzelf via crowdfunding. Investeerders ontvangen 50% van de winst. De Franse spoormaatschappij SNCF heeft het project ondertussen opgenomen in zijn steunprogramma voor jonge start-ups ‘Jeune Pousse’.

Brussel

Het concept is momenteel al uitgerold op de verbinding tussen Parijs en Londen. Jaarlijks reizen 4,2 miljoen Fransen naar het Verenigd Koninkrijk. Voor de startup LivingPackets zijn dit evenveel potentiële koeriers. Later dit jaar wil het zijn netwerk uitbreiden naar Brussel, Düsseldorf, Rijsel en Lyon.

Koen Heinen