Oud-voorzitter Eurotunnel en medebezieler Kanaaltunnel overleden

André Bénard, oud-voorzitter van Eurotunnel en één van de belangrijkste architecten van de Kanaaltunnel, is overleden. Samen met de Brit Sir Alastair Morton initieerde hij de bi-nationale werking die vandaag nog steeds model staat binnen de groep.

Bénard was bij het project betrokken van bij de ondertekening van de concessieovereenkomst in 1986 tot aan de commerciële ingebruikname in 1994. Hij was gedurende acht jaar ook de eerste gesprekspartner voor de bouwgroep TML, voor de investeerders en de Franse overheidsdiensten.

Hij bracht het grootste deel van zijn carrière door bij Royal Dutch Shell Group, waar hij in 1986 de algemene directie verliet. In september 1986 kwam hij aan het hoofd van Eurotunnel en leidde de groep tot de inhuldiging van de Kanaaltunnel in mei 1994.

Huidig voorzitter Jacques Gounon noemt Bénard een visionair die met toewijding werkte om deze uitzonderlijke technische realisatie die de Kanaaltunnel is, tot een goed einde te brengen. De tunnel wordt sindsdien door de Fédération Internationale des Ingénieurs Conseils beschouwd als belangrijkste burgerlijk bouwproject van de laatste 100 jaar. Tot op heden hebben zo’n 360 miljoen mensen ervan gebruik gemaakt.