Opnieuw recordcijfers Vlaamse binnenvaart ondanks droogte

Het binnenvaartvervoer op de Vlaamse waterwegen groeide in 2018 met 1,7% naar een nieuw record in vergelijking met 2017. Het containervervoer groeide met 3,6% en er werden 42% meer goederen op palletten met de binnenvaart vervoerd.

In totaal werd in 2018 72 miljoen ton met de binnenvaart in Vlaanderen vervoerd. Het aantal vervoerde containers steeg tot 853.253 teu (+3,6%). Het palletvervoer lijkt ook stilaan een plaats in de binnenvaartmarkt te veroveren met een groei van maar liefst 42% tegenover 2017.

Droogte

De Vlaamse Waterweg noemt de recordcijfers opvallend omdat de lange droogteperiode in 2018 de trafiek van en naar Duitsland sterk deed terugvallen. Dat vertaalde zich in een trafiekdaling op het Albertkanaal met 2,1%. Die daling werd echter gecompenseerd door een forse groei op de Boven-Schelde (+6,8%) en op de as Antwerpen-Brussel-Charleroi (+9,8%).

Met investeringen in de opwaardering van het Albertkanaal, de uitbouw van de Seine-Scheldeverbinding en de modernisering van het kanaal naar Charleroi, hoopt waterwegbeheerder De Vlaamse Waterweg het potentieel van de Vlaamse waterwegen in de toekomst nog optimaler te kunnen benutten.

Koen Heinen