Ook Google experimenteert met leveringen per drone

Internetconcern Google experimenteert met leveringen van goederen door drones. De onbemande vliegtuigjes zijn al uitgetest in Australië. Het bedrijf werkt al een drietal jaar aan het project, ‘Project Wing’ genaamd. Het zegt dat het nog enkele jaren zal duren voor de drones effectief kunnen worden ingezet.

Overal in de wereld wordt onderzoek gedaan naar het inzetten van drones voor de levering van pakjes. Niet alleen Amazon of DHL hebben projecten lopen, maar ook universiteiten, zoals de KU Leuven, met de VertiKUL.

De drones kunnen bijvoorbeeld ingezet worden in moeilijk toegankelijke gebieden of in grootsteden met overbelast verkeer.

Dit project is de zoveelste diversificatie voor Google, dat veel meer geworden is dan een zoekmachine. In tegenstelling tot de meeste ‘leveringsdrones’ die nu ontworpen worden, zal het vliegtuig van Google autonoom vliegen en niet telegeleid worden. De technologie leunt dus meer aan bij de zelfrijdende auto’s die het bedrijf  ontwikkelt. De nadruk ligt hierbij meer op geprogrammeerde trajecten, sensoren, radars, e.d.m.

Google heeft een filmpje op het net geplaatst, waarin het toont hoe een pakje tot bij een Australische landbouwer gebracht wordt. Net als de vertiKUL stijgt de machine met een spanwijdte van 1,5 meter vertikaal op, om op veilige hoogte als een vliegtuig verder te vliegen tot de plaats van levering.

Volgens Google’s woordvoerder Ray Gobberg is het nog te vroeg om een specifiek ‘business plan’ voor te stellen voor de leveringsdrones. Maar het feit dat het bedrijf aan de ontwikkeling ervan werkt, wijst er op dat het zich op de markt van de e-commerce zou kunnen begeven.

Nu wordt er vooral gewerkt aan de vluchtcapaciteiten en de veiligheid, het verlagen van de geluidsemissies en de nauwkeurigheid van de leveringen. Op termijn moet het mogelijk zijn om een pakje letterlijk op de stoep van een huis af te leveren.

Tevens moeten ook in de VS juridische problemen opgelost worden. In 2012 heeft het Congres de Federal Aviation Administration (FAA) belast met het opstellen van een reglementering voor een bredere inzet van drones. Voorlopig mogen drones enkel ingezet worden voor bewaking, ordehandhaving, onderzoek, e.d.m.

Google heeft de FAA van het project geïnformeerd. In de VS zijn er al op kleine schaal enkele testvluchten uitgevoerd. Nu praat het bedrijf met de administratie over het bepalen van enkele specifieke zones waar de tuigen getest kunnen worden.

Het filmpje van Google over Project Wing is te zien: https://www.youtube.com/watch?v=cRTNvWcx9Oo