Ook Amazon in het vizier bij Duitse cabotagecontroles

De Duitse waakhond voor het wegvervoer, de BAG, controleerde vorige week op 23 plaatsen of de cabotageregels nageleefd werden. BAG focuste onder meer op Amazon. Een derde van de gecontroleerde trucks was in overtreding.

Bundesamt für Güterverkehr (BAG) organiseerde de gerichte controles in heel Duitsland nabij bepaalde productielocaties zoals houtfabrieken, logistieke centra en afvalverwerkingsinstallaties. Voor de logistiek werden de controles uitgevoerd in de buurt van diverse sites van Amazon en in de havens van Hamburg en Rostock.

In totaal werden 618 vrachtwagens gecontroleerd, specifiek op het naleven van de cabotageregels. Zo’n 124 van de voertuigen voerden effectief cabotage uit. Maar liefst 39 van deze transporten gebeurden in strijd met de cabotageregels. Hoeveel overtredingen in de buurt van distributiecentra van Amazon werden vastgesteld, wordt niet vermeld.

Doelgerichte controle

Hoewel een derde van de caboteurs in overtreding was, benadrukt de BAG dat het percentage niet representatief is. “Wij wijzen erop dat het een doelgerichte controleactie was en dat de resultaten dus niet representatief zijn voor de algemene situatie”, stelt de controledienst in een persbericht. Daarnaast waren er 122 controles op de naleving van de arbeidsregelgeving Daarbij werden 31 inbreuken vastgesteld.

Nog meer

“Het is duidelijk gebleken dat in gebieden en regio’s waar er in het verleden controles waren op de cabotageregels, het cabotagevervoer duidelijk is afgenomen. “Dat bevestigt dat de controlemaatregelen effect hebben”, stelt BAG nog. De komende maanden worden dan ook meer van dergelijke doelgerichte controles georganiseerd.

Philippe Van Dooren