Nieuwe trafiek voor Danser tussen Dourges en Antwerpen

Danser France vervoerde vorig jaar 13% meer containers. Eind deze maand start de Noord-Franse antenne van de Nederlandse binnenvaartoperator met het vervoer van lading van dierenvoederproducent Royal Canin tussen Dourges en Antwerpen.

Danser nam begin 2013 de containeractiviteiten over van de Franse binnenvaartgroep CFNR. Vorig jaar was de vestiging van Danser France in Rijsel goed voor een containervolume van 17.000 teu, een stijging met 13% in vergelijking met het jaar voordien. Op de Boven-Rijn tussen Bazel en Straatsburg steeg het containervolume met 4% tot 80.000 teu.

Ook begin dit jaar vertonen de volumes in het noorden van Frankrijk een stijgende trend. Danser France zegt dat het daar profiteert van de beslissing van een aantal verladers die kiezen voor een duurzaam ontwikkelingsbeleid en een modal shift naar de binnenvaart. In dat kader moet ook de trafiek van dierenvoederproducent Royal Canin gezien worden. Die heeft een fabriek in Cambrai en gaat nu een deel van zijn productie via Dourges per binnenschip naar de haven van Antwerpen vervoeren. De Leie Service van Danser loopt vijfmaal per week Antwerpen aan en gaat ook driemaal per week naar Zeebrugge en Rotterdam.

Empty depots

Volgens Danser wijst ook de opening van lokale empty depots door rederijen als MSC, Maersk en China Shipping op de dynamiek van de Noord-Franse regio voor de binnenvaart. Daarnaast profiteert de binnenvaart daar ook van het stopzetten van de spoorverbinding naar Zeebrugge.

De binnenvaartverbinding die Danser onderhoudt tussen Bergen, Antwerpen en Zeebrugge in samenwerking met Deschieter, zit eveneens in de lift. Deschieter, een onderdeel van CFNR, beschikt over een eigen terminal in Ghlin en staat in voor de behandeling. Vorig jaar werden op deze route 13.700 teu vervoerd, een stijging met bijna 50% in vergelijking met het jaar voordien.

Spoor

Om niet volledig afhankelijk te zijn van de binnenvaart, zet Danser ook in op het spoor. Zo verwierf het begin dit jaar slots op de nieuwe spoorshuttle van Rurtalbahn Cargo tussen Straatsburg en Rotterdam, op basis van twee vertrekken per week. De spoorcontainers zijn voor 95% nieuwe stromen of nieuwe klanten. Tegen de zomer wil Danser op de route langs de Rijn ook een track & trace systeem aanbieden.