Nieuwe spoordienst tussen C.Ro Ports Zeebrugge en Nancy

Sinds kort rijdt drie keer per week een nieuwe spoordienst tussen C.Ro Ports Zeebrugge en Nancy. Het traject van één dag mikt op lading tussen enerzijds de Franse regio en anderzijds het Verenigd Koninkrijk en Scandinavië.

Sinds 15 mei heeft Zeebrugge een nieuwe spoorverbinding met Nancy in het noordoosten van Frankrijk. Drie keer per week behandelt C.Ro Ports Zeebrugge een trein op haar terminal aan het Brittanniadok in de voorhaven. Van daar vaart moedermaatschappij rederij CLdN dagelijks af naar het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Scandinavië. C.Ro Ports beschikt in Zeebrugge over onder meer achttien sporen, tien rorolaadplaatsen en pre delivery inspection (PDI) centra voor automotive en high & heavy voertuigen.

Eén dag

Deze nieuwe spoordienst staat open voor alle havengebruikers en laadt zowel 45 voetcontainers als trailers en wisselbakken. “De korte transittijd van één dag vormt een troef om lading vanuit de regio Nancy via Zeebrugge vlot naar het VK en Scandinavië te verschepen. Ook de gewichtscapaciteit van het spoor is een voordeel voor verladers: 44 ton in plaats van maximaal 40 ton via de weg”, zegt Joachim Coens, gedelegeerd bestuurder van MBZ.

Marseille

Het traject loopt via de gloednieuwe spoorterminal van CFL (Société Nationale de Chemins de Fer Luxembourgeois) in het Luxemburgse Bettembourg. De eindbestemming Nancy heeft dagelijkse verbindingen naar Fos-sur-Mer nabij Marseille. Transports Vigneron, de initiatiefnemer op het traject Bettembourg-Nancy, hoopt de frequentie snel te kunnen verhogen.

De Groupe Vigneron bestaat uit acht bedrijven gespecialiseerd in transport en logistiek, met hoofdkantoor in Ludres nabij Nancy en dochterondernemingen in de regio’s Parijs en Zuid-Frankrijk. De groep groeide de jongste jaren sterk in multimodaal vervoer, waarbij ze weg, spoor en binnenvaart combineert. De familie Vigneron startte in 1955 met wegvervoer. Bedrijfsleider van de tweede generatie Joël Vigneron werd in 2015 verkozen tot Frans Transporteur van het Jaar.

Roel Jacobus