Liefkenshoek: ‘nachttransport’ eigenlijk eerder ochtendtransport

Transportbedrijven maken vooral in de vroege ochtend gebruik van het verlaagde toltarief in de Liefkenshoektunnel, blijkt uit recente cijfers. Tussen 4.30 uur en 6.00 uur heeft de formule het meeste succes.

Zo'n 1.200 vrachtwagens per nacht rijden er door de Liefkenshoektunnel, blijkt uit cijfers van de uitbaters. Het grootste deel van dat nachtverkeer passeert in de vroege ochtend, tussen 4.30 uur en 6.00 uur. In de eerste negen maanden van 2019 reden er ook telkens wat meer trucks door de tunnel dan in het voorgaande jaar. Alleen in het laatste trimester speelt de grafiek van 2018 haasje-over met die van 2019. Om een en ander in perspectief te zetten: 1.200 trucks is het gemiddelde aantal dat overdag per uur door de tunnel passeert. 

Rustiger

"Het is moeilijk te zeggen of het gaat om trucks die anders overdag zouden rijden", zegt directeur Marc Persoon van de nv Liefkenshoektunnel. "Een aantal transportbedrijven kiest wel specifiek om 's nachts te rijden, als het ook elders op de Antwerpse snelwegen rustiger is."

Sinds 2017 genieten vrachtwagens tussen 22.00 en 6.00 uur van een verlaagd toltarief van 3 euro, evenveel als een personenwagen. Een jaar na de invoering van de maatregel reden al 950 à 1.000 trucks per dag door de tunnel.

Michiel Leen