Nachttarief Liefkenshoektunnel voor trucks gaat eind deze week in

Op zaterdag 1 juli worden de tarieven van de Liefkenshoektunnel ’s nachts verlaagd. Hiermee wil men een betere spreiding van het goederenverkeer in het Antwerpse. Ook wil men de nachtopening van de containerterminals ondersteunen.

Dat de nachttarieven voor vrachtwagens in de Liefkenshoektunnel zouden verlaagd worden, werd in april aangekondigd. Zaterdag 1 juli is het zover. Concreet: de tarieven voor vrachtwagens en personenwagens tussen 22 uur ’s avonds en 6 uur ’s morgens worden gelijkgeschakeld. Wanneer de truckchauffeur cash betaalt, daalt het tarief van 19 naar 6 euro. Betaalt hij met kredietkaart, dan daalt het van 17,60 naar 4,95 euro. Voor wie met een OBU (on board unit) of met een abonnementskaart (Teletol) betaalt, zakt de prijs van 14,16 tot 3,56 euro.

Voor bijna alle vrachtwagens vermindert het tarief met 75%. De overgrote meerderheid gebruikt een OBU of een abonnementskaart om de tol te betalen. Belangrijk detail: de OBU van Satellic wordt voorlopig nog niet geaccepteerd als betaalmiddel door de NV Tunnel Liefkenshoek. Met de OBU van Axxés kan de tol wel betaald worden.

Volgens David Van Herreweghe, voorzitter van de raad van bestuur van de NV Tunnel Liefkenshoek, wil men met de nachttarieven het Antwerpse goederenverkeer tijdens de spitsuren beter spreiden. “In combinatie met de in maart gelanceerde nachtopening van de containerterminals binnen de Antwerpse haven, willen we er mee voor zorgen dat vrachtwagens de ochtend- en avondspits ontwijken”, zegt hij.

Philippe Van Dooren