Na 10 jaar wachten eindelijk oplossing ‘dubbele’ opleiding chauffeurs

Truckers die een ADR-opleiding kregen, moeten voortaan minder lang op de schoolbanken zitten voor de vijfjaarlijkse nascholing. “Daar vragen we al tien jaar naar en nu is het eindelijk goedgekeurd”, zegt Lode Verkinderen van transportfederatie TLV.

Iedere vijf jaar moeten vrachtwagenchauffeurs even terug naar de schoolbanken voor een bijscholing: de zogenaamde ‘code 95’. Dat gaat dan om vijf modules van telkens zeven uren. Broodnodig, maar voor velen niet de favoriete bezigheid.

“Vrachtwagenchauffeurs die gevaarlijke goederen vervoeren, moeten echter ook nog eens een cursus ADR volgen”, zegt Verkinderen. “De Belgische wetgever heeft er nooit aan gedacht om die opleiding te laten meetellen voor die bijscholing. Tien jaar geleden hebben we dat probleem gemeld. In 2018 kwam er ook al een Europese richtlijn in die richting maar bij ons was het wachten op duidelijkheid."

Doorbraak

Nu is er dus toch een doorbraak. “Wie een opleiding ADR krijgt na 22 augustus van dit jaar, zal die voor twee modules kunnen inbrengen als code 95. Er komt weldra ook duidelijkheid hoe het papierwerk moet geregeld worden.” TLV brengt dan zijn leden op de hoogte.

Erik De Troyer