MR kiest Galant als Mobiliteitsminister

Jacqueline Galant (40) heeft zaterdag in het Koninklijk Paleis in Brussel de eed afgelegd als lid van de nieuwe federale regering. Ze wordt bevoegd voor mobiliteit en daar hoort ook de NMBS bij.

De keuze voor Galant is enigszins verrassend omdat ze zich tot nu toe als parlementslid vooral bezighield met dossiers als naturalisatie, migratie en veiligheid. Vrijdag werd nog volop gespeculeerd dat de Waalse liberale partij MR Valérie De Bue uit Nijvel zou aanduiden als nieuwe Mobiliteitsminister.

Galant werd al op jonge leeftijd met de politiek geconfronteerd omdat haar vader burgemeester van Jurbise was. In 2001 werd ze op 27-jarige leeftijd zelf burgemeester van die gemeente in Henegouwen.

Na haar studies politieke wetenschappen in Bergen ging ze aan de slag op het kabinet van toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Louis Michel, de vader van de nieuwe premier.

Als nieuwe Mobiliteitsminister krijgt ze o.a. het lastige dossier van de nachtvluchten boven Brussel voor zich. Nieuw in deze nieuwe legislatuur is ook dat de NMBS als een onderdeel van de portefeuille Mobiliteit wordt beschouwd, terwijl voorheen de minister van Overheidsbedrijven als voogdijminister van de nationale spoorwegmaatschappij gold.