Luchthaven Luik en Waalse VDAB zoeken 430 vrachtmedewerkers (+video)

De bagagebehandelaars op de Luikse luchthaven breiden stevig uit: ze zoeken maar liefst 430 nieuwe medewerkers. Het signaal voor Forem, de Waalse tegenhanger van VDAB, om een opleidingsoffensief in gang te zetten.

Vrachtbehandelaars LACHS, Aviapartner en Swissport hebben plannen voor uitbreiding in de Luikse luchthaven. Ze zijn dringend op zoek naar medewerkers om 430 posities in te nemen. Als je bedenkt dat de luchthaven nu 4.500 rechtstreekse banen biedt, wordt duidelijk welke hr-uitdaging die expansie vormt. Forem, de Waalse arbeidsbemiddelaar, gaat dan ook een structurele samenwerking met de luchthaven aan om werkzoekenden op te leiden voor een job in de vrachtbehandeling. Het betreft de arbeidersprofielen 'Ramp Agent', 'Cargo Warehouse Agent' en de bediendenprofielen 'Cargo Office Employee'. 

De opleiding voor 'Cargo Warehouse Agent' bijt de spits af: een opleiding van acht weken in het logistieke opleidingscentrum van Forem vlakbij de luchthaven, gevolgd door vier weken stage bij een van de drie behandelaars. Eenmaal de opleiding voltooid, is de werkzoekende gekwalificeerd om met een vorklift te rijden en voldoende getraind om meteen aan de slag te gaan. Men beoogt om de vijf weken een groep van twaalf cursisten te laten starten. 

Voorts zet Forem ook in op gespecialiseerde luchtvrachtmodules voor werkzoekenden die al in deze jobs getraind zijn, of die een logistiekopleiding volgen bij Forem. 

"2.000 jobs erbij in nabije toekomst"

Christian Delcourt, woordvoerder van Liege Airport, zet de uitdaging in perspectief: "In het bredere perspectief van de aanhoudende groei van de luchthaven, zijn de bedrijven op zoek naar personeel", klinkt het in een reactie aan Flows. "De situatie is niet acuut, maar de bedrijven geven wel aan dat ze al in de komende maanden dergelijke krachten nodig hebben. Vandaar deze structurele samenwerking. Tevoren werd er ook al samengewerkt met partners als Randstad, en de behandelaars doen zelf al veel om mensen op te leiden en te rekruteren. Deze samenwerking zorgt voor een meer structurele aanpak. In de komende jaren komen er zo'n tweeduizend jobs bij op de luchthaven."

Naast een inspanning op het vlak van opleiding doen de luchthaven en Forem ook inspanningen om de job zo aantrekkelijk mogelijk voor te stellen. Want hoe je het draait of keert, dit blijft fysiek zwaar werk, met frequent weekend- en nachtwerk. De campagne, met ondere andere YouTubefilmpjes over de verschillende functies, is niet gefocust op één doelgroep, maar probeert de brede reserve aan werkzoekenden in de regio aan te boren. 

Langdurige samenwerking 

Volgens Luc Partoune, CEO van de Luikse luchthaven, is dit nog maar het begin. "De vraag naar specifieke profielen blijft toenemen door onze aanhoudende groei. Deze drie opleidingen zijn slechts het begin van een langdurige samenwerking."

De Waalse minister van Werk Pierre-Yves Jeholet (MR) is eveneens verheugd met het initiatief: "Te veel Waalse bedrijven zijn op zoek naar medewerkers maar vinden niet het personeel met de juiste scholing, terwijl er zo veel mensen werk zoeken. Daarom heb ik maatregelen genomen om deze tekortkomingen te bestrijden." 

Michiel Leen