Lineas plant intermodale trein Zeebrugge-Tsjechië

Treinoperator Lineas – het vroegere B-Logistics – werkt aan een intermodale verbinding Zeebrugge-Tsjechië. Deze zou opgenomen worden in haar Green Xpress Network (GXN) en starten vanaf september, met een frequentie van drie tot vijf keer per week.

Donderdag 1 juni organiseerde de vereniging van havenondernemingen (APZI), in samenwerking met het havenbestuur van Zeebrugge (MBZ), een promotiedag in Praag. Daarbij raakte bekend dat de haven van Zeebrugge in de laatste rechte lijn zit voor een directe spoorverbinding met Tsjechië. Operator Lineas – het vroegere B-Logistics – werkt aan een koppeling van Zeebrugge aan haar Green Express Network. Vanaf september zou zowel een intermodale als conventionele spoorverbinding naar Usti Nad Labern starten. Dit station ligt in vlakbij de grenzen met Duitsland en Polen, halverwege Dresden en Praag. Het is de bedoeling om drie tot vijf keer per week een trein te laten rijden.

Verenigd Koninkrijk

“Deze treinen zouden aansluiten op de Lineashub in Antwerpen, waardoor ze een ruim potentieel publiek kunnen bespelen”, zegt Guy Depauw van APZI. “De Zeebrugse havengemeenschap, met MBZ op kop, promoot in Midden-Europa onze haven als de meest efficiënte weg naar het Verenigd Koninkrijk. Niet alleen onze ligging is bijzonder goed, we zijn ook zeer sterk in onbegeleide vracht. Tsjechische treinen zijn in Zeebrugge overigens niet onbekend. Nu al arriveren heel nieuwe auto’s van ginds per spoor.”

Competitief

Met het Green Xpress Network organiseert Lineas dagelijkse treinverbindingen op het Europese continent. “Het gaat om rechtstreekse spoorproducten die vijf keer per week klokvast, even snel als een vrachtwagen en tegen een competitieve prijs rijden. De voorbije twee jaar lanceerden we negen Xpressverbindingen tussen België en economische hubs die voor onze klanten relevant zijn. Dit jaar voegen we minstens vijf bestemmingen aan het netwerk toe en investeren we verder in logistieke end-to-endoplossingen. We streven naar het efficiënt bundelen van alle goederenstromen van de havens en industrie”, kondigde CEO Geert Pauwels van Lineas begin dit jaar aan. In mei noemde hij het Oostenrijkse station Graz als een binnenkort nieuwe bestemming.

Op de foto zien we van links naar rechts Guy Depauw (secretaris-generaal APZI), Emmanuel Van Damme (chief commercial officer MBZ), Marc Adriansens (voorzitter APZI), Grégoire Vardakis (Belgisch ambassadeur in Tsjechië) en Lubos Fronk (business development manager Lineas).

Roel Jacobus