Lineas en Electrolux starten Italiaanse koelkastentrein naar Zeebrugge

Greenmodal Transport en Novatrans verdriedubbelden hun aanbod naar Dourges. En vanaf vrijdag wordt Zeebrugge de spil in een spoordienst tussen het Verenigd Koninkrijk en de Italiaanse hub Pordenone, in samenwerking met witgoedproducent Electrolux.

Vrijdagavond 27 september start in de Noord-Italiaanse stad Pordenone – tussen Venetië en Udine – een nieuwe spoorconnectie met het Verenigd Koninkrijk (VK). Die zal lopen via Zeebrugge, waar de vracht voor het VK op andere modi wordt gezet. Er zullen mogelijkheden zijn om onderweg te stoppen om lading aan boord te nemen of te lossen. Het gaat om een samenwerking van de Belgische spooroperator Lineas met de Italiaanse spoorhub Interporto Ingrosso Pordenone, de multimodale transport- en logistieke groep Codognotto en producent van elektrische toestellen Electrolux. Op deze elfde intermodale dienst die Codognotto in de afgelopen vijf jaar lanceerde, zal ook plaats zijn voor andere vracht dan alleen van Electrolux.

De Zweedse multinational Electrolux heeft in Noord-Italië vijf productievestigingen met samen 6.000 medewerkers. De komende jaren wordt daar flink geïnvesteerd in bijkomende productiecapaciteit, onderzoek en ontwikkeling. Bijvoorbeeld voor de koelkastenfabriek in Susegana nabij Pordenone werd deze zomer een investeringsprogramma van maar liefst 130 miljoen bekendgemaakt. Electrolux is een wereldleider in de witgoedsector met consumentenmerken als Electrolux, AEG en Frigidaire. Jaarlijks verkoopt het bedrijf meer dan 60 miljoen toestellen en professionele apparatuur in meer dan 150 markten.

Dourges versterkt

Greenmodal Transport en Novatrans zetten extra treinen in tussen Zeebrugge en het multimodaal platform in het Noord-Franse Dourges. Daar bevestigen ze de optimistische vooruitzichten die ze in mei bekendmaakten. Sinds maandag (vanuit Dourges) en vandaag dinsdag (vanuit Zeebrugge) zijn er nu wekelijks niet één maar drie heen-en-terugritten. Greenmodal Transport en Novatrans bieden nu spoordiensten voor de aansluitende toelevering en distributie van en naar Zeebrugge en Dourges.

Via het spoorknooppunt Dourges kunnen ladingen uit Zeebrugge vertrekken naar de Zuid-Franse bestemmingen Avignon, Bayonne, Lyon, Mouguerre, Miramas/Marseille/Fos, Perpignan, Toulouse en de Noord-Italiaanse spoorknooppunten Turijn en Novara.

Roel Jacobus