Coyote en Waze sensibiliseren mee rond overwegen in havens (+video)

Spoornetbeheerder Infrabel lanceert een nieuwe sensibiliseringscampagne rond de veiligheid aan overwegen in de havens van Antwerpen, Zeebrugge en Gent. Het bedrijf werkt hiervoor samen met de navigatieapplicaties Coyote, Waze en Flitsmeister.

Volgens Infrabel gebeurden vorig jaar in totaal 45 ongevallen aan overwegen, waarvan 17 in havengebied. Een op drie dus. De haven van Antwerpen was koploper met 12 ongevallen, gevolgd door Zeebrugge met 4 en Gent-Zeehaven met 1 ongeval. Naast drie zwaargewonden veroorzaakten die ongevallen ook heel wat materiële en economische schade. Zo zorgden ze in 2019 voor 6.540 minuten vertraging.

Het groot aantal ongevallen in havens wordt volgens de spoornetbeheerder deels verklaard door het groot aantal overwegen in havengebied. Een ander punt is dat veel chauffeurs vaak niet vertrouwd zijn met het lokale terrein en dat er bijzonder veel vrachtwagens rondrijden in de havens. Ook de maatschappelijke tijdsdruk wordt als een oorzaak gezien.

Samenwerking verkeersapps

Om de cijfers naar beneden te krijgen, start Infrabel een samenwerking met de navigatieapps Coyote, Waze en Flitsmeister. Wanneer vrachtwagenbestuurders in de buurt van een overweg komen, krijgen ze een waarschuwingssignaal. Via hun app zien de chauffeurs een speciaal icoon op hun smartphone en horen ze een bijkomend geluid. Ze krijgen nog een tweede waarschuwing wanneer ze vlak bij de overweg zijn. Samen met de bestaande verkeersborden, lichten, belsignalen en andere wegmarkeringen moet dat de alertheid bij de chauffeurs verhogen. Infrabel is een van de eerste spoornetbeheerders in Europa die zijn open data ter beschikking stelt en op deze manier samenwerkt met de verkeersapps.  

Rood = stoppen

De sensibiliseringscampagne, die plaatsvindt van vandaag 30 november tot en met 4 december, loopt wegens de coronacrisis grotendeels online. Op strategische plaatsen in de havens van Antwerpen, Zeebrugge en Gent worden ook grote spandoeken opgehangen met de veiligheidsboodschap ‘Red = stop’. In het Engels omdat heel wat chauffeurs een internationale achtergrond hebben.

De campagne wordt ondersteund door Infrabel, de betrokken havens, de terminals Combinant, ICO en Stukwerkers en Apzi-Voka, de bedrijvenvereniging van de haven van Zeebrugge. Daarnaast verspreiden de wegvervoerfederatie Febetra en ACV Transcom via de interne kanalen en sociale media animatiefilmpjes waarin vrachtwagenchauffeurs worden opgeroepen om de verkeersapplicaties te gebruiken en te stoppen voor rood.

Koen Heinen