Ineos bouwt twee butaangastankers voor traject Antwerpen-Keulen

Chemieproducent Ineos heeft bij de Nederlandse scheepsbouwer Veka twee butaangastankers in aanbouw. Beide schepen zullen ingezet worden voor transport van butaan tussen de Antwerp Gas Terminal van Oiltanking en de productiesite van Ineos in Keulen.

De schepen zijn 110 meter lang en 17,50 meter breed. Ze kunnen 3.000 ton vervoeren in zes tanks. De uitbating van de schepen wordt toevertrouwd aan Imperial Logistics. Zopas werd de kiel gelegd voor het eerste van deze twee schepen. Tegen eind 2019 komt het in de vaart, zo meldt de Binnenvaartkrant.

Naast de twee schepen bij Veka staan nog twee butaantankers op stapel bij TeamCo Shipyard in Nederland.  De 110 meter lange en 15 meter brede schepen hebben een laadvermogen van 2.428 ton en zullen eveneens ingezet worden op het traject tussen Antwerpen en Keulen.

Antwerp Gas Terminal

Oiltanking bouwt momenteel op de Antwerp Gas Terminal (AGT) de grootste butaantank van Europa. Het verwierf de terminal in de Waaslandhaven in 2016. De investering kadert in een langlopend contract dat vorig jaar met Ineos werd gesloten. Het butaan wordt per zeeschip in Antwerpen aangevoerd. Het is bestemd als grondstof voor de naftacracker die Ineos in Keulen heeft staan voor de productie van onder meer lpg. De butaantankers zullen het gas via de Rijn naar Keulen vervoeren.

Koen Heinen