Hupac versterkt Europees hinterlandnetwerk met overname ERS Railways

De Zwitserse spooroperator Hupac neemt ERS Railways over, inclusief het op de Duitse zeehavens gefocuste filiaal boxXpress. Hij vervolledigt hiermee zijn Europese hinterlandnetwerk dat tot nu toe op de havens van Antwerpen en Rotterdam gericht was.

Hupac wordt 100% eigenaar van ERS Raiways en verwerft daarmee eveneens het belang van 47% dat ERS had in de in Hamburg gevestigde spooroperator boxXpress. Die verbindt de Noord-Duitse zeehavens met het hinterland. Daarmee versterkt de Zwitserse operator zijn positie op het vlak van maritieme hinterlandlogistiek, die tot nu toe gebaseerd was op een uitgebreid netwerk vanuit de havens van Antwerpen en Rotterdam. Hupac heeft een eigen terminal in de haven van Antwerpen en participeert in de Combinant-terminal.

Onafhankelijk

ERS blijft opereren als een volledig onafhankelijk bedrijf. Het werd opgericht in 1994 als een filiaal van Maersk Line. Later werd het overgenomen door de Britse Freightliner Group die in 2015 zelf eigendom werd van het Amerikaanse Genesee & Wyoming (G&W). Het realiseerde vorig jaar een omzet van ongeveer 50 miljoen euro en vervoerde meer dan 200.000 teu.

De nieuwe eigenaar vervoerde vorig jaar 1,37 miljoen teu en realiseerde daarmee een omzet van 485,6 miljoen euro (+3,3%). Het vervoerde volume groeide met 3,5% in vergelijking met 2016 ondanks de wekenlange spoorstremming op de noord-zuidas in het Duitse Rastatt.

Koen Heinen