H&S Container Line start directe spoorshuttle Antwerpen-Andernach

Multimodaal operator H&S Container Line is deze week gestart met een nieuwe spoorshuttle tussen de terminals aan het Deurganckdok en de eigen terminal in het Duitse Andernach. De wekelijkse verbinding is complementair met de bestaande bargedienst.

De nieuwe spoorshuttle loopt in Antwerpen de terminals van DP World (kaai 1700) en MPET (1742) aan. “Het is een open accesstreinverbinding. Ze is complementair met de bargedienst tussen Antwerpen en Andernach en past perfect in het afvaartschema van deze binnenvaartverbinding die wekelijks twee roundtrips maakt”, zegt Muriel Marquet, verantwoordelijke sales & businessdevelopment van RKE. De Antwerpse onderneming verzorgt de dispatching van zowel de spoorshuttle als de bargeverbinding. Sinds 2013 behoren RKE, H&S Container Line en Haeger & Schmidt International tot de Oostenrijkse Felbermayr Group.

Sneller

De spoorshuttle biedt een dag A/dag B-verbinding en mikt voornamelijk op de groeiende importstromen naar de Rijn-Moezelregio en dringende zendingen van de lokale industrie naar de zeehaven. De trein laadt op dinsdag in Antwerpen en de lading is al op woensdag beschikbaar voor aflevering in Andernach (Rijnland-Palts). Exportlading wordt in Andernach geladen op woensdag en is de dondernamiddag in Antwerpen. De tractie wordt verzorgd door de Duitse spooroperator DB Cargo. “Dit is een sneller alternatief voor de binnenvaartverbinding voor zaken die dringend moeten vervoerd worden”, zo zegt Marquet.

Volgens H&S Container Line vult de spoorshuttle bovendien een leemte in, aangezien er tot nu geen open accessspoorverbinding bestond vanuit Antwerpen naar de regio tussen Duisburg en het Franse Straatsburg.

De frequentie is momenteel één vertrek in beide richtingen per week. Bij voldoende ladingaanbod kan de frequentie in de toekomst worden uitgebreid.

De terminal in Andernach wordt beheerd door H&S Container Line in samenwerking met Stadtwerke Andernach. De trimodale terminal beschikt over drie sporen met een lengte van 750 meter.

Koen Heinen