Honda zet containers op binnenschip tussen Antwerpen en Gent

Vandaag dinsdag start Honda Motor Europe Logistics met containervervoer van onderdelen met de binnenvaart tussen de haven van Antwerpen en Gent. De Japanse groep heeft een groot Europees distributiecentrum in de haven van Gent.

Via de haven van Antwerpen voert Honda containers met onderdelen en afgewerkte producten aan. Ze komen uit onder meer Japan, Thailand, de VS, Mexico en China. Die containers werden tot nu toe over de weg naar Gent vervoerd. Met de modal shift naar de binnenvaart speelt de Japanse constructeur in op zowel de stijgende verkeersproblemen als op de duurder wordende brandstofprijzen, met extra wachttijden en transportkosten tot gevolg.

Minder vrachtwagens en CO2

Op jaarbasis gaat het over ongeveer 1.420 inkomende containers die per binnenschip naar North Sea Port vervoerd zullen worden. Dat zorgt voor een gelijk aantal vrachtwagenbewegingen minder en een daling van de CO2-uitstoot met 14 ton per jaar.

De lading bestaat onder meer uit motorfietsen, motoren en wisselstukken.

Distributiecentrum Gent

Het distributiecentrum van Honda in Gent is het grootste van Europa en bestaat al 40 jaar. Het staat in voor de opslag en verdeling van onder meer nieuwe auto’s, motorfietsen, grasmaaiers, buitenboordmotoren, losse motoren en zo’n 300.000 onderdelen voor die producten. Vanuit Gent worden bovendien IT-diensten geleverd aan alle Europese Honda-sites, -partners en -dealers. Er werken 600 mensen.

Koen Heinen