H.Essers mag bouwen op site Hörmann in Genk

Na zes jaar is er een einde gekomen aan de saga over Essersbos I en II. Transportbedrijf H.Essers krijgt van de provincie Limburg dan toch een omgevingsvergunning om een nieuw logistiek center te bouwen op de site van Hörmann op Genk-Noord.

De Limburgse deputatie besliste in beroep dat H.Essers mag uitbreiden op de voormalige site van garagepoortenproducent Hörmann. H.Essers zal aan de Woudstraat nieuwe magazijnen bouwen en een Europese crossdock, waar general-cargogoederen worden overgeladen. 

Zes jaar lang heeft H.Essers geijverd voor nieuwe farma-hallen aan zijn hoofdvestiging aan de Transportlaan op Genk-Noord. De Raad van State heeft in maart 2018, op vraag van de milieubeweging, het kappen van het 12 hectare grote Essersbos hiervoor verboden. H.Essers kwam met een plan B en zou het Europese crossdock verhuizen van de Transportlaan naar de Hörmannsite aan de Woudstraat, vlak aan de hoofdvestiging, om de nodige plaats te kunnen maken. 

H.Essers heeft daarvoor een nieuwe omgevingsvergunning aangevraagd. Ook daar moest 8 hectare bos voor worden gekapt, reden waarom vzw BOS+ Vlaanderen in beroep is gegaan tegen de vergunning die de stad Genk in september vorig jaar heeft afgeleverd, en die is nu dus goedgekeurd. 

De vergunning is wel gekoppeld aan strenge voorwaarden. Als compensatie voor het kappen van de bomen aan de Woudstraat, moet er een nieuw natuurgebied worden aangelegd, en zal H.Essers bijna 12 hectare bos aanplanten in Oudsbergen. Dat moet binnen de twee jaar gebeuren. 

Julie Desmet