Havenbedrijf ziet parking Goordijk beperkt tot trucks met havenlink

Het Havenbedrijf Antwerpen gaat op zoek naar een aannemer voor een grondige update aan de truckparking Goordijk. De parking moet veiliger worden en beter gemonitord, en bovendien alleen toegankelijk voor trucks met havenlink.

Volgens Gazet van Antwerpen wil het Havenbedrijf de grote truckparking aan de Goordijk tegen het eind van het jaar beter beveiligen. De parking is vrij toegankelijk en biedt plaats aan 210 trucks. In de afgelopen maanden was er heel wat te doen over de veiligheid en hygiëne van de parking. Bij het begin van de lockdown sloot het Havenbedrijf de parking, wat verschillende truckers niet tegenhield om er toch te blijven overnachten. Eind maart ging de parking weer open, met extra investeringen in sanitaire blokken en extra poetsbeurten. 

Aannemer gezocht

Tegen het einde van het jaar moet de parking evenwel een stevige upgrade krijgen en daartoe zoekt het Havenbedrijf nu een aannemer. Slimme camera's moeten constant de bezetting van de parking monitoren, contact met de meldkamer moet door één druk op een knop kunnen, en vooral: de parking wordt uitsluitend nog toegankelijk voor vrachtverkeer dat een link met de haven heeft. 

Controle

Hoe dat in zijn werk moet gaan, daar zijn ze bij het Havenbedrijf nog niet uit. "We hebben daarover geen idee-fixe", zegt woordvoerder Gert Ickx van het Havenbedrijf. "Het is aan de inschrijvers om hun visie te geven over wat een goed werkend systeem kan zijn." 

De parking blijft wel gratis toegankelijk, maar vanaf het einde van het jaar dus alleen voor wie een link met de haven kan bewijzen bij de toegang. 

Michiel Leen