Havenbedrijf Antwerpen sluit truckparking Goordijk tegen corona

De truckparking Goordijk aan de Noorderlaan in de haven van Antwerpen gaat vanaf deze vrijdagnamiddag 16.00 uur dicht. Het Havenbedrijf neemt de maatregel omdat werd vastgesteld dat er onvoldoende afstand tussen de truckers was.

De parking Goordijk langs de Noorderlaan werd eind 2015 in gebruik genomen ter vervanging van de vrachtwagenparking aan het Kempisch dok. De parking heeft een oppervlakte van 50.000 m² en telt meer dan 200 parkeerplaatsen. Hij  is uitgerust met sanitaire voorzieningen en is beveiligd met camera’s en ledverlichting maar er is geen toegangscontrole.

Onvoldoende afstand

“Er werd vastgesteld dat er onvoldoende afstand was tussen de truckchauffeurs en daarom is uit veiligheidsoverwegingen beslist om de parking te sluiten. Er zullen controles uitgevoerd worden door de scheepvaartpolitie en de havenpolitie. Er wordt signalisatie voorzien. De parking kan niet volledig afgesloten worden omdat hij toegankelijk moet blijven voor nutsbedrijven. Op dit moment verkiezen we dat de truckers langs de weg parkeren”, zegt woordvoerster Barbara Janssens van het Havenbedrijf.

Of er ook andere parkings in de haven gesloten worden, is momenteel nog niet duidelijk.

Sanitair tankstations

De sectorfederatie Febetra, die de sluiting had aangekondigd op haar website, zegt dat ze hierover contact heeft genomen met het Havenbedrijf om te horen of er geen andere maatregel kon genomen worden. Dat bleek niet mogelijk. 

Ondertussen heeft Febetra van de petroleumfederatie bevestiging gekregen dat truckers op de parkings aan tankstations weer gebruik kunnen maken van de toiletten. Eerder was aangekondigd dat die dichtgingen. Ook langs de Duitse snelwegen kunnen ze gratis gebruikmaken van de sanitaire voorzieningen van SANIFAIR. De truckers krijgen toegang via de kinderingang. De uitbater van de tankstations Tank & Rast houdt ook de aangesloten winkels open.

Koen Heinen