Gilbert De Clercq lanceert eigen ecolabel

Om zijn inspanningen inzake duurzaamheid beter in de verf te zetten, heeft het transport- en logistiekbedrijf Gilbert De Clercq uit Temse een eigen ecolabel ingevoerd. Een gestileerde vlinder zal te zien zijn op alle duurzame investeringen.

“Wij rijden al een paar maanden met twee trucks op lng. Om een onderscheid te creëren tussen de dieselvrachtwagens en de duurzamere vrachtwagens op aardgas, hebben we ons eigen ecolabel gelanceerd. Wij kozen voor een vlinder omdat die staat voor duurzaamheid. Die is opgebouwd uit elementen van onze huisstijl, namelijk de kenmerkende ‘i’ als lijfje en de tags als vleugels”, legt Filip De Clercq, zaakvoerder van het bedrijf, uit.

“Deze vlinder zal te zien zijn op alle duurzame investeringen die we nog zullen doen, dus ook bijvoorbeeld op onze lzv’s (Langere Zwaardere Vrachtwagencombinaties, n.v.d.r.). We doen er alles voor om onze CO2-uitstoot per tonkilometer aanzienlijk te doen dalen. Na het behalen van de Lean & Green Star in 2017 willen we onze CO2-voetafdruk verder reduceren door onder andere in te zetten op bijkomende lzv’s en voertuigen op alternatieve brandstoffen. Zo nemen we bijvoorbeeld deel aan het Europese Connect2LNG-consortium”, voegt hij toe.

Businessmodel

Volgens De Clercq is er voor zijn bedrijf een businessmodel voor trucks op lng. De nabijheid van twee vulstations – in Kallo en Lokeren – speelt daarbij een grote rol. “De twee eerste exemplaren zijn Iveco’s van het type Stralis Natural Power van 440 pk. Zij worden ingezet voor het korte werk aan 40 ton. We willen verder investeren in trucks op vloeibaar aardgas die op de korte en middellange afstanden rijden. Wanneer wij een voertuig vervangen, zullen we lng in overweging nemen. Op vrij korte termijn zouden we een vijftal bijkomende trucks willen bestellen.”

Twee zonneparken

“Ook op andere gebieden willen we deze duurzame investeringen opvoeren. Onze recente magazijnen zijn BREEAM-gecertifieerd, waarbij we gebruik maken van groene stroom. De verschillende gebouwen zijn uitgerust met zonnepanelen en we beschikken over een windturbine. We willen ook investeren in twee zonneparken en verder inzetten op de ecocombi’s. Daarvan rijdt er al één rond en we hebben een dossier ingediend voor twee aantakkingen in het nieuwe project”, zegt hij tot slot.

Philippe Van Dooren