Fehmarnbelttunnel niet vertraagd door uitstel contractondertekening

De ondertekening van het bouwcontract voor de Fehmarnbelt-tunnel tussen Duitsland en Denemarken werd onverwacht uitgesteld. Volgens de Deense Transportminister zal dat echter geen gevolgen hebben voor de planning van de werken.

De ondertekening van het bouwcontract zou normaal eerder deze maand plaatsgevonden hebben, maar een dag voor de geplande datum werd dat uitgesteld. Reden voor het uitstel is het feit dat verschillende bedrijven die naast het contract grepen, klacht hebben ingediend.

De Deense Transportminister Hans-Christian Schmidt verklaarde echter dat de definitieve toewijzing van het contract nog deze maand zal afgerond worden. De start van de werken is ten vroegste voorzien eind 2019.

Bij de kandidaten voor de bouw zijn ook de Belgische groepen CFE en Dredging International. De Fehmarn Belt is een 18 kilometer lange onderzeese tunnelverbinding tussen het Deense Rodbyhavn en Puttgarden op het Duitse eiland Fehmarn met een dubbel spoor en een viervaksrijbaan. Voor de bouw van de tunnel zal onder meer een sleuf moeten uitgebaggerd worden en zal er ook land op zee gewonnen moeten worden.

De afgezonken tunnel zal bestaan uit 89 geprefabriceerde elementen. Ook voor de aansluiting van de tunnel op de bestaande spoor- en wegverbindingen zal moeten gezorgd worden. Met het project is een investering van 8,7 miljard euro gemoeid.