Febetra: "Onbegrijpelijke wegblokkade door Franse werkgevers"

Vanaf 28 november protesteren twee Noord-Franse transportfederaties met wegblokkades aan Belgische grens tegen een verlaging van terugbetaling van diesel met 2 cent. Febetra noemt het onbegrijpelijk dat werkgevers naar een syndicale methode grijpen.

Twee Noord-Franse transportbonden kondigen aan dat ze vanaf donderdag 28 november gezamenlijke wegblokkades zullen opzetten. Het gaat om de regionale afdelingen Fédération Nationale des Transports Routiers (FNTR) Pas-de-Calais en de Organisation des PME du Transport Routier (OTRE) Hauts-de-France. Zij zouden op 28 november de Belgische grens blokkeren. Op de nationale stakingsdag van donderdag 5 december zouden ze een langzaamactie houden op de A1 in de richting van Rijsel en de grens blokkeren ter hoogte van Ghyvelde.

“Tussen de aankondiging en de effectieve datum kan er nog veel gebeuren maar er is grote kans dat het wegvervoer in Noord-Frankrijk vanaf 28 november grote hinder ondervindt”, zegt directeur Philippe Degraef van Febetra. “Toch moeten we er nu al rekening mee houden want je hebt niet veel vrachtwagens nodig om een weg te blokkeren. Bovendien is die regionale actie de voorbode van een nationale stakingsdag op 5 december.”

Verkeerde doel

Degraef fronst de wenkbrauwen bij de aard van de actie. “We begrijpen dat de transporteurs protesteren tegen de verlaging van de terugbetaling van diesel met 2 cent. Maar met deze actie schieten ze op het verkeerde doel. Welke zin heeft het om de weggebruikers boos te maken als je het niet eens bent met een beslissing van de regering?”

“Het is ook niet normaal dat werkgeversfederaties naar een syndicale methode grijpen. Hoezeer wij als Febetra ook vriendschapsbanden hebben met onze Franse collega’s, we kunnen het absoluut niet goedkeuren dat ze de wegen blokkeren. Als werkgevers in de transportsector zijn wij daar altijd tegen”, aldus Philippe Degraef.

Roel Jacobus