Europorte start spoorverbinding Tessenderlo/Noord-Frankrijk

Spooroperator Europorte, een onderdeel van groep Eurotunnel, is vorig maand gestart met een dagelijkse spoorverbinding tussen Tessenderlo en Mazingarbe in de Noord-Franse regio Nord-Pas-de-Calais.

Europorte is een van de twaalf private spooroperatoren die over een licentie beschikken om op het Belgische spoor te rijden. Voor een nieuwe contract met de Franse expediteur Forwardis, een onderdeel van SNCF Logistics, rijdt de spooroperator sinds vorige maand vijf- tot zesmaal per week een trein tussen de kunststoffenfabrieken van Vynova in Tessenderlo en het Noord-Franse Mazingarbe. De trein vervoert grondstoffen die in Tessenderlo worden geproduceerd voor pvc-productie in de Noord-Franse fabriek.

De spooroperator werd door Forwardis en Vynova geselecteerd na een marktbevraging omdat het een naadloze spoorverbinding van begin- tot eindpunt aanbiedt. Europorte maakt daarvoor gebruik van een interoperabele locomotief die uitgerust is met het veiligheidssysteem TBL1+, die zowel op het Belgische als op het Franse spoornet kan rijden.

Koen Heinen