Europees geld voor nieuwe truckparkings in Antwerpen en Zeebrugge

De Europese Commissie zal met 4,2 miljoen meefinancieren aan de bouw van twee beveiligde parkings in België. Een daarvan komt in Antwerpen en een in Zeebrugge. Er gaat ook geld naar de opwaardering van een bestaande parking.

De Europese Commissie trekt 421 miljoen euro uit voor 69 kernprojecten die de mobiliteit in de EU ten goede komen. Dat gebeurt in het kader van ‘Connecting Europe Facility” (CEF), een financieringsprogramma voor infrastructuur lang de trans-Europese TEN-T corridors. Elf projecten in België krijgen in totaal 30,5 miljoen medefinanciering.

De 4,2 miljoen voor de parkings vertegenwoordigen 20% van het te investeren bedrag. Een parking wordt in de haven van Antwerpen gebouwd aan de Ketenislaan (op linkeroever) en een andere langs de A11 in Zeebrugge. In totaal gaat het om 470 extra beveiligde parkeerplaatsen. De bestaande parking Gooreind aan de Noorderlaan op de Antwerpse rechteroever wordt opgewaardeerd. Hier gaat het om 200 parkeerplaatsen.

Het project Secure Parking Opportunities for Trucks in Flanders (SPOT) voorziet ook een verbeterde begeleiding van het vrachtwagenverkeer naar de parking die het meest aangewezen is volgens het moment. Dat zal gebeuren op basis van realtime-informatie.

De Europese Commissie trekt ook geld uit voor beveiligde parkings in andere lidstaten, waaronder Nederland, Spanje, Duitsland, Oostenrijk en Kroatië.

Philippe Van Dooren