Europa sponsort Vlaamse walstroom en gas- en e-tankstations

Vlaanderen, Brussel en Nederland beschikken over een budget van 7,580 miljoen euro voor extra infrastructuur voor milieuvriendelijke voertuigen. Het gaat om walstroom, e-laadpalen en tankstations voor lng/cng en waterstof.

Via het Europese project BENEFIC, dat gefinancierd wordt vanuit de Connecting Europe Facility (CEF), gaan Vlaanderen, het Brussels Gewest en Nederland bijkomende grensoverschrijdende infrastructuur voor milieuvriendelijke voertuigen realiseren via cofinanciering. Ze mikken daarmee op een doorbraak van schone en groene transporttechnologieën en het wegwerken van bestaande lacunes.

Concreet gaat het om laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen, lng-cng-tankstations, waterstofstations en walstroominstallaties voor de binnenvaart.

2020

De drie partijen hebben een duidelijk plan van aanpak. Tegen 2020 komen er alleen in Vlaanderen voor elektrische voertuigen zeshonderd gewone laders, tachtig snelladers, twee ultra-snelladers, vijf snelladers voor elektrische taxi’s, naast vijf snelladers en 44 gewone laders voor elektrische bussen. 

Brussel krijgt tien snelladers en een ultra-snellader. In Vlaanderen komen er twee gecombineerde lng-cng-tankstations voor aardgasvoertuigen en twee waterstoftankstations. In Brussel zijn evenveel cng-stations voorzien.

Voor de binnenvaart komen er tien walstroominstallaties in Vlaanderen en drie in Brussel.

Projectoproep

Via een projectoproep begin 2018 worden private en publieke partijen gezocht. Zij kunnen projectvoorstellen indienen. Goedgekeurde projecten komen in aanmerking voor cofinanciering.

Koen Heinen