Eerste Alibaba-trein uit Chinese Yiwu komt aan in Luik

Op de spoorterminal nabij de luchthaven van Luik is zaterdag de eerste trein met e-commercegoederen van Alibaba vanuit Yiwu aangekomen. De trein vervoerde 82 containers en deed 17 dagen over de trip. Deze week wordt al de tweede trein verwacht.

De eerste goederentrein vertrok op 9 oktober uit het Oost-Chinese Yiwu om via Kazachstan, Rusland, Wit-Rusland, Polen en Duitsland vorige zaterdag de terminal van Liege Logistics Intermodal (LLI) in Luik te bereiken. De Chinese operator China Railway Express verzorgt de tractie tot de grens tussen Wit-Rusland en Polen, waar Crossrail overneemt tot in Luik.

Derde en vierde trein 

De trein vervoert voornamelijk e-commercegoederen van het Chinese Alibaba dat in Luik vertegenwoordigd wordt door zijn logistieke poot Cainiao. Het gaat onder meer om huishoudtoestellen en cosmetica. “Alibaba vertegenwoordigt inderdaad grote partijen van de treinlading”, zegt Bram Amkreutz, commercial manager van LLI.  Deze week verwacht hij al een tweede trein en in week 45 (week van 4 november) een derde. Op termijn wordt de frequentie verder opgetrokken.

Eerder werd tussen Luik en Zhengzhou al een regelmatige spoorverbinding opgestart. Die trein doet tweemaal per week Luik aan.

Koen Heinen