20% Belgische werknemers transport vraagt tijdelijke werkloosheid aan

Volgens de transportfederatie Febetra heeft een vijfde tot een kwart van de transporteurs tijdelijke werkloosheid aangevraagd. Daardoor staat een deel van het vrachtwagenpark stil. Vervoerders kunnen wel terug naar de technische keuring.

Hoewel er dagelijks nog heel wat vrachtwagens onderweg zijn om winkels te bevoorraden en medisch materiaal te leveren, zijn er ook transportbedrijven die de crisis al aan den lijve ondervinden. In bepaalde sectoren – zoals de automotive sector – ligt de productie stil en is er dus ook geen vervoer nodig. Volgens Febetra hebben 20 tot 25% van de Belgische werknemers van transportbedrijven al tijdelijke werkloosheid aangevraagd en staat daardoor ook een deel van het vrachtwagenpark stil. In totaal gaat het om een 103.000 werknemers, waarvan een deel bedienden.

Minder verkeer

Ook op de snelwegen is de situatie duidelijk merkbaar. Viapass, de beheerder van de kilometerheffing op de Belgische snelwegen, noteerde de voorbije dagen een kwart minder vrachtwagens op de snelwegen. Van 142.000 vrachtwagens op een normale dag daalde het aantal trucks naar 109.000.

Toch files

Ondanks het feit dat er minder vrachtwagens op de snelwegen rijden, zorgen verscherpte controles toch nog voor files aan de grensovergangen met Nederland. Dat is vandaag ook weer het geval. Rond de middag stonden er files op de A12 bij Zandvliet in beide richtingen, op de E19 ter hoogte van Meer, eveneens in beide richtingen, en op de E34 ter hoogte van Retie richting Eindhoven.

Technische controle hervat

Door de coronacrisis moesten de technische keuringscentra dicht. Omdat die keuringen om veiligheidsredenen niet uitgesteld kunnen worden, heeft de Vlaamse overheid beslist om ze vanaf vandaag woensdag terug open te stellen, uitsluitend op afspraak. De maatregel geldt alleen voor vrachtwagens van meer dan 3,5 ton en prioritaire voertuigen. Zij kunnen er terecht zowel voor een eerste keuring, periodieke keuring als voor herkeuring en administratieve keuring.

Voor alle voertuigen die een keuring moe(s)ten ondergaan tussen 13 maart en het einde van de noodmaatregelen door het coronavirus, wordt de termijn voor keuring met vier maand verlengd.

Koen Heinen