ECS2XL deed 67,5 miljoen kilometer over spoor

Transport- en logistieke operator ECS2XL uit Zeebrugge deed vorig jaar een duizelingwekkende 67,5 miljoen kilometer vervoer over het spoor. De jongste uitbreiding van het netwerk is een verbinding tussen Rotterdam en Wenen.

CEO Pieter Balckaen van ECS2XL uit Zeebrugge outte zich al vaker als een grote believer in multimodaal vervoer. Nu kleeft de transport- en logistieke groep daar in een mededeling ook een concreet cijfer op. “Vorig jaar vervoerden we over het spoor goederen over een totale afstand van meer dan 67,5 miljoen kilometer. Modal shift is een deel van onze bedrijfsvisie in logistieke dienstverlening voor deur-tot-deur en supplychains.”

Gedurende jaren breidde ECS2XL – sinds 2017 het fusiebedrijf van ECS en 2XL – gestaag aan een netwerk van spoordiensten als alternatief voor wegtransport. Een cruciale as is de oost-westelijke corridor vanuit het Europese achterland met in Zeebrugge aansluiting op de veerdiensten naar het Verenigd Koninkrijk. Daar kwamen de jongste jaren ook steeds meer verbindingen met Zuid-Europa bij, onder meer via een stevige uitbouw van het multimodale platform in Dourges (Noord-Frankrijk).

Rotterdam-Wenen

Binnenkort drijft ECS2XL zijn spooraanbod verder op. Eind 2019 startte een dienst tussen Rotterdam en Wenen met twee keer per week een trein. “Die dienst wordt in de nabije toekomst opgetrokken naar drie keer per week. In Oostenrijk zijn er frequente aansluitingen op diensten naar Budapest (Hongarije) en Halkali nabij Istanbul (Turkije).

Momenteel is het bij ECS2XL zeer druk met het bevoorraden van de Britse retailers. Ook daar sloeg het hamstergedrag gaten in de winkelrekken. Die worden nu zo snel mogelijk aangevuld. Vorige week was er een recorddag met 392 gevulde trailers die vanuit Zeebrugge naar het Verenigd Koninkrijk vertrokken. Cijfers over deze week konden nog niet vrijgegeven worden.

Roel Jacobus