Ph. Degraef (Febetra): “Het is genoeg geweest met de Franse acties”

Er zijn weer problemen vandaag op de E40-snelweg aan de grens richting Frankrijk. Dat komt door een stiptheidsactie van de Franse douaniers aan de Eurotunnel in Calais. Febetra vraagt een einde te stellen aan de acties.

De grensovergang in Adinkerke richting Frankrijk/Calais is volledig afgesloten. Er staat een lange file. Het verkeer wordt al ter hoogte van afrit 2 Oostduinkerke van de snelweg afgeleid. De hinder zal nog de hele dag aanhouden. Mijd de omgeving, meldt het Vlaams Verkeerscentrum.

Personenwagens mogen doorrijden, maar vrachtwagens moeten terugkeren. Ze moeten via de E403 over Kortrijk en Doornik naar Frankrijk rijden. Omdat het verkeer in Rijsel vandaag totaal in de knoop is door felle regenbuien, moeten de trucks doorrijden tot in Doornik.

De douaniers hebben de afgelopen twee dagen in Calais opnieuw stiptheidsacties gehouden, zodat tussen Duinkerke en de haven weer lange vrachtwagenfiles stonden. Woensdag in de late namiddag hervatten ze de acties, maar het bestand was van korte duur.

Portest Febetra en FNTR

“Het is genoeg geweest”, zegt Philippe Degraef van Febetra. “Het is de hoogste tijd om een einde te stellen aan deze acties. Ze duren nu al twee weken.” Hij heeft aan zijn collega’s van de FNTR (Fédération Nationale des Transports Routiers) gevraagd om bij de Franse overheid te protesteren.

“Ook het lokale verkeer wordt in de Pas-de-Calais fors gehinderd, zodat Franse vervoerders evengoed financieel verlies lijden. Door samen te vragen dat de Franse regering een einde stelt aan de acties, is de druk groter. Maar helaas maken wij ons niet al te veel illusies. Je moet het hen nageven: als ze in Frankrijk actie voeren, dan doen ze dat vastberaden.”

Philippe Van Dooren